Krišto je istaknula kako je Vijeće ministara BiH svjesno izazova koji stoje pred BiH, ali odlučno i predano radi na ostvarenju 14 ključnih prioriteta na putu prema članstvu u Evropskoj uniji.       Foto: FENA

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je u Sarajevu s predsjednicom Mađarske Katalin Novak o evropskom putu Bosne i Hercegovine i daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa.

Krišto je istaknula kako je Vijeće ministara BiH svjesno izazova koji stoje pred BiH, ali odlučno i predano radi na ostvarenju 8+1 uslova odnosno 14 ključnih prioriteta na putu prema članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Naglasila je da Bosna i Hercegovina u martu ove godine očekuje iz Brisela dobijanje tačnog datuma za otvaranje pregovora, saopštili su iz Vijeća ministara BiH.

Dodaje se da je Krišto zahvalila predsjednici Novak na podršci koju prijateljska Mađarska pruža Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Istakla je uvjerenje da će Mađarska tokom predsjedavanja Vijećem Evropske unije u drugoj polovini 2024. godine nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji u nastavku procesa proširenja.

Sugovornice su razmijenile mišljenja o modalitetima jačanja ekonomske i saradnje u drugim oblastima, što je u obostranom interesu dviju zemalja, zaključili su iz Vijeća ministara BiH.

TRT Balkan / agencije