Istraživanje pokazuje da 54,3 posto ispitanih smatra da ne postoje šanse da se neki problem reši bez podmićivanja novcem.   Foto: AA

Da je korupcija prisutna među većinom zvaničnika u javnom sektoru, smatra 50 posto ispitanih građana Kosova, pokazuje izveštaj o proceni korupcije na Kosovu za 2023. godinu, koji je uradila organizaciija Qohu.

Direktor ove organizacije Arton Demhasaj je konferenciji za medije rekao da je izveštaj zasnovan na istraživanju javnog mnenja i sadrži sadržajne podatke o percepciji stepena korupcije na Kosovu, kao i druge podatke o položaj Kosova u odnosu na društveno-politička dešavanja i uticaje u regionu i šire.

„Na pitanje koliko je korupcija rasprostranjena među javnim funkcionerima, 12,3 odsto ispitanika smatra da su umešani skoro svi, dok 50 posto smatra da jeste većina zvaničnika. Dakle, ako zajedno izbrojimo prvi i drugi odgovor, imamo procenat od oko 62 odsto ispitanika koji smatraju da su javni funkcioneri umešani u koruptivne radnje“, naglasio je Demhasaj.

Na pitanje koliko je korpucija rasprostranjena među zvaničnicima iz ministarstava, 43,4 posto smatra da jeste među većinom, dok 40,1 posto smatra da je korupcija prisutna i među ministrima.

Istraživanje pokazuje da 54,3 posto ispitanih smatra da ne postoje šanse da se neki problem reši bez podmićivanja novcem. Takođe, 52,1 posto ispitanih smatra da je potrebno zvaničniku dati poklon ili učiniti neku protivuslugu kako bi se problem rešio.

"Ako sada govorimo o sudijama, konkretno 28,6 odsto ispitanika smatra da su sve sudije umešane u koruptivne poslove, što je veoma visok procenat, dok 36,4 odsto smatra da je većina sudija umešana. Manje, više isti procenat je i za tužioce, 25,9 odsto ispitanika smatra da su svi tužioci umešani u koruptivne poslove, dok 36,2 odsto smatra da je većina tužilaca umešana u koruptivne poslove“, naglasio je Demhasaj.

Isto tako, oko 55 odsto ispitanih smatra da je korupcija raširena i među lekarima na Kosovu.

Demhasaj je naveo da je ovaj izveštaj ipak stavlja Kosovo u najbolju poziciju u regionu, u poređenju sa zemljama u kojima su slično merenje sproveli implementacioni partneri projekta, poput Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske, BIH i Albanije.

Pojasnio je da je istraživanje dalo i procene o preferencijama građana Kosova u odnosu na partnerske zemlje, gde su SAD, Evropska unija i NATO i dalje u vrhu sa oko 90 posto.

Nevladina organizaciija Qohu, kao implementacioni partner Regionalnog projekta praćenja korupcije, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Regionalna mreža SELDI, sprovela je istraživanje javnog mnenja sa preko 1.000 građana širom Kosova.

TRT Balkan / agencije