U Cineplexxu Sarajevo će 14. septembra s početkom u 13 sati biti održan masterclass “Život između kontrolnih tačaka” kojeg će voditi Emre Bastug, direktor TRT Balkan, i Melida Mustafić, producentica na digitalnom kanalu TRT Balkan.         Foto: AA

Sedmo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će otvoreno večeras svečanom ceremonijom u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu u 19.30 sati, nakon koje će biti upriličena projekcija filma “Tamo gdje masline plaču“, rediteljskog dvojca Zaye i Maurizija Benazzo.

Riječ je o srceparajućem, dirljivom i potresnom dokumentarcu koji govori o borbi i otpornosti Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom na Zapadnoj obali.

U narednim danima festivala, publika ima priliku pogledati još 23 dokumentarna ostvarenja vrhunske produkcije koji donose priče o nepravdama s kojima se suočavaju Palestinci u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali, ali i drugim aktuelnim društvenim temama.

Kako se tema nepravde i potrage za pravdom prožima kroz sve filmove koji će biti prikazani u pet selekcija – Takmičarska, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema, Smart DOC i Specijalne projekcije – tako se, prema riječima direktora AJB DOC Film Festivala Edhema Foče, tema festivala “JUSTICE?“ sama nametnula.

Filmovi koji su na programu Sedmog AJB DOC-a bit će prikazani u Bosanskom kulturnom centru (BKC) i Cineplexxu Sarajevo, a detaljne informacije o programu dostupne su na zvaničnoj web-stranici festivala.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije donijet će peteročlani internacionalni žiri kojeg čine: Deborah London-Harrington, dokumentaristica i voditeljica Odjela za produkcijski menadžment u Dogwoofu; Namik Kabil, filmski reditelj i pisac; Mila Turajlić, dokumentaristica; Francesco Montagner, dokumentarista; te Myriam Francois, novinarka i dokumentaristica.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award.

Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC-u ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

AJD Industry Days i prateći program festivala

Od 14. do 16. septembra će, pod okriljem AJB DOC-a, biti održano treće izdanje AJD Industry Days, susreta za profesionalce iz dokumentarne industrije koji će povezati donosioce odluka s upečatljivim dokumentarnim projektima.

U tom periodu će, od prijavljenih 270 dokumentarnih projekata iz otprilike 50 država, biti predstavljeno 29 projekata podijeljenih u četiri kategorije - Main Pitch, Rough Cut, Balkan Star i Special Selection – koji će biti ocijenjeni na osnovu teme, relevantnosti, originalnosti, kvaliteta prezentacije, produkcijskih vještina i međunarodnog potencijala.

Ukupni nagradni fond za pobjedničke projekte iznosi otprilike 120.000 eura.

Također, od 10. do 12. septembra, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, a u partnerstvu sa Samsungom i projektom “Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini” i Europe Houseom, bit će održan trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" pod vodstvom videonovinara Farisa Bajrića i direktorice Beechtobeach Ltd Jane Mote.

Osim toga, 16. septembra s početkom u 11 sati u Europe Houseu će biti održan panel “Nasilje nad ženama” koji je podržan projektom "Žene vode na putu mira i sigurnosti u BiH", a implementira se uz podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (PBF) u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Projekt se implementira pod vodstvom rezidentne koordinatorice UN-a u BiH, a zajednički ga provode UN Women, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA).

Također, u Cineplexxu Sarajevo će 14. septembra s početkom u 13 sati biti održan masterclass “Život između kontrolnih tačaka” kojeg će voditi Emre Bastug, direktor TRT Balkan, i Melida Mustafić, producentica na digitalnom kanalu TRT Balkan.

Agencija Anadolu je globalni komunikacijski partner AJB DOC-a.

TRT Balkan / agencije