UNYT je u proteklom periodu bio jedna od vodećih obrazovnih institucija u Albaniji.      Foto: AA

Predsjednik TMV-a prof. dr. Birol Akgun podsjetio je da kao TMV sprovode obrazovne aktivnosti u 51 zemlji širom svijeta, dodajući da u sklopu njihovih ustanova imaju oko 50 hiljada učenika i studenata.

Vrlo kvalitetno obrazovanje

Akgun je istakao da je univerzitet u Albaniji jedini univerzitet te institucije koja je aktivna širom svijeta.

"U svim ostalim zemljama pružamo obrazovanje na nivou K12, ali ovdje u Tirani, u Albaniji, pružamo vrlo kvalitetno obrazovanje na univerzitetu poznatom kao University of New York Tirana kojeg smo proteklih godina kupili i uvrstili pod okrilje naših institucija", dodao je.

Napominjući da su novim kampusom koji su otvorili udvostručili trenutni kapacitet univerziteta, Akgun je kazao da je riječ o kampusu gdje posebno postoje odsjeci za inženjering i gdje 600 novih studenata može dobiti kvalitetno obrazovanje.

Istakao je također da u sklopu univerziteta postoje potpuno nove laboratorije, kao i nove mogućnosti i kapaciteti za studente koji studiraju u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

"Imamo tri odvojene laboratorije za kompjutersko inženjerstvo. Imamo veoma lijepu kreativnu laboratoriju za arhitekturu. Imamo također i zgradu sa velikim tehnološkim inovacijama" rekao je Akgun.

Potreba za kvalifikovanim ljudima

Naglasio je da vjeruje da će ovaj univerzitet sa svim svojim odsjecima podizati mladu populaciju koja će se u budućnosti razvijati i graditi Albaniju i pružati doprinos napretku čovječanstva.

"Ova mlada populacija se istovremeno posvećuje razvoju svoje zemlje i doprinosi razvoju drugih prijateljskih zemalja. U isto vrijeme, doprinosi i produbljivanju odnosa između Turkiye i Albanije koji se sve brže razvijaju. Imamo godišnji obim trgovine od milijardu dolara. Također, mnoge turske kompanije imaju investicije ovdje u Albaniji. Zaista sve više postoji potreba za kvalifikovanim i stručnim ljudima koji govore strane jezike. Ovo će biti važan doprinos i našim turskim kompanijama", rekao je Akgun.

Dodao je da su u okviru univerziteta osnovali i Institut za balkanska istraživanja na kojem će istraživati i pomno pratiti dešavanja u cijelom regionu.

"Proteklih mjeseci održali smo konferenciju o turkologiji u regionu Balkana, što je zaita jako lijepo. U narednim danima ćemo također biti domaćini različitih akademskih studija kako o budućnosti Balkana tako i o odnosima Turkiye i Balkana", kazao je Akgun te naglasio:

"Stoga mislim da ćemo dati važan doprinos početku nove ere u pogledu budućih odnosa između Turkiye i regiona zasnovanih na znanju."

Akgun je izrazio zahvalnost svim institucijama u Turkiye, Ambasadi Turkiye u Tirani, kao i lokalnim vlastima u Albaniji, posebno Ministarstvu obrazovanja i sporta i Opštini Tirana, koji su ih podržali kako bi imali ovakav objekat.

Univerzitet osnovan 2002. godine

Rektor UNYT-a prof. dr. Erkan Erdemir je podsjetio da univerzitet, koji je osnovan 2002. godine, ove godine slavi 20 godina svog postojanja.

Istakao je također da je UNYT u proteklom periodu bio jedna od vodećih obrazovnih institucija u Albaniji.

"Ovo je jedan od najpoznatijih privatnih univerziteta u zemlji, posebno zato što je u našoj ustanovi nastava u potpunosti na engleskom, a nudi i dvostruke diplome sa američkih i britanskih univerziteta", pojasnio je Erdemir.

Podsjetivši da univerzitet djeluje pod okriljem TMV-a od 2018. godine, Erdemir je kazao da čine velike napore da univerzitet bude još bolji i kvalitetniji zahvaljujući dosadašnjem iskustvu i rejtingu ove visokoškolske ustanove kao i iskustvima i novitetima u oblasti visokog obrazovanja u Turkiye.

Tri fakultetske jedinice

Kako je kazao, pored tri fakulteta u sklopu univerziteta osnovali su i Institut za balkanska istraživanja.

"Na ovom institutu počeli smo da realizujemo projekte koji imaju za cilj razumijevanje i istraživanje zajedničke kulturne baštine, naslijeđa i prošlosti Albanije i Turkiye“, rekao je Erdemir.

Pojasnio je da univerzitet trenutno ima tri fakulteta i to Ekonomsko-poslovni fakultet, Fakultet društvenih nauka i Fakultet tehničkih nauka.

"U ovu zgradu smo preselili inženjersko-arhitektonski odsjek. Ova zgrada je zaista pogodna za nastavu i sve sadržaje koji postoje u sklopu fakulteta. To je potpuno nova zgrada opremljena visokotehnološkim mogućnostima. Stoga želimo da nastavimo pružati značajan doprinos albanskom visokom obrazovanju."

University of New York Tirana – UNYT prvi je privatni univerzitet u Albaniji osnovan 2002. godine, a nudi nastavu na engleskom jeziku na tri ciklusa studija.

TRT Balkan / agencije