Prisutni su izbliza mogli da pogledaju demonstraciju upotrebe donirane opreme.            Foto: AA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, odnosno Kosovska agencija za forenziku i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu, organizovali su zvaničnu ceremoniju primopredaje specijalizovane opreme, koja će služiti za unapređenje forenzičke medicine i balističkih ispitivanja.

Izvrši šef Agencije za forenziku Kosova Blerim Olluri izjavio je ova donacija izuzetno važna za kosovsku forenziku i za unapređenje kapaciteta u oblasti krivične istrage i forenzičke ekspertize.

On se zahvalio UNDP-u Kosovo, Vladama Nemačke, Francuske, Holandije, Norveške, Švedske i Evropskoj uniji na vrednoj donaciji u vidu boroskopa i mikroskopa.

“Ova donacija, ova oprema, ne samo da će omogućiti poboljšanje naših sposobnosti balističke ekspertize, nego će duboko uticati na kvalitet našeg rada i našem doprinosu za pravdu i bezbednost u našoj zemlji. Ovi mikroskopi i boroskopi koje smo danas dobili kao donaciju od vas su specijalizovana i tehnološki napredna oprema”, kazao je Orulli.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova, ujedno i državni koordinator za mala i laka oružja, Blerim Gashani kazao je da je jedan od prioritet Vlade Kosova primena Nacionalne strategije za kontrolu malog i lakog oružja, ali i posvećenost primeni Regionalnog vodiča o kontroli malog i lakog oružja do 2024. godine.

“Želim da podvučem da je opasnost od tradicionalnih metoda trgovine malim i lakim oružjem, municijom i eksplozivom, još uvek evidentna, ali sada vidimo unapređenje rada trgovaca malim i lakim oružjem, kao i sa aspekta proizvodnje tog oružja i njihove konverzije, a to unapređenje predstavlja izuzetnu opasnost po bezbednost građana, država zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije”, kazao je Gashani.

Stalni predstavnik UNDP-a Kosova Nuno Queiros kazao je da je ponosan na podršci koju pružaju Kosovu u ovoj oblasti. On je ocenio da je Agencija za forenziku Kosova pokazala profesionalizam u ekspertizi, posebno u oblasti balističkog ispitivanja vatrenog oružja.

Nakon potpisivanja sporazuma o donaciji između UNDP-a Kosovo i Agencije za forenziku Kosova, prisutni su izbliza mogli da pogledaju demonstraciju upotrebe donirane opreme.

TRT Balkan / agencije