Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 29. godišnjice srebreničkog genocida ove godine organiziralo je XIII. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica koji je održan od 6. do 10. jula.            Foto: AA

Učesnici 13. ultramaratona Vukovar - Srebrenica stigli su u Potočare gdje će sutra prisustvovati kolektivnoj dženazi za 14 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Ultramaratonci su u pet dana i pet etapa, od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrčali ukupno 227 kilometara.

Ove godine u ultramaratonu je učestvovalo pet maratonaca: Dražen Ćućić, Miroslav Dudić - Lovrić, Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac. Na pojedinim dionicama pridružili su im se i drugi trkači koji svojim učestvovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Dražen Ćućić iz Osijeka već 11. put učestvuje u ultramaratonu Vukovar - Srebrenica.

"Vremenski uvjeti su iz godine u godinu sve teži. Krenuli smo na put sa pet ultramaratonaca, ali samo Miroslav Dudić i ja smo istrčali sve dionice, ekstremni su uvjeti, morate biti sto posto psihički i fizički spremni za ovakve dionice", kazao je Ćućić.

Poručio je da je vrlo važno odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

"Mi krećemo iz doline križeva i dolazimo u dolinu nišana. Ono što nas nažalost povezuje je ta ista sudbina, da su u ratu ubijani civili, bez obzira koje nacionalnosti, da li oni bili Hrvati, Bošnjaci, Srbi, život je život i nema cijenu", rekao je Ćućić, poručivši da trče ultramaraton za žrtve ali i majke Srebrenice.

"Mi ne trčimo za medalje, za pehare, nego trčimo za zagrljaj majki Srebrenice", dodao je.

Miroslav Dudić - Lovrić iz Brčkog ali koji dugo živi u Beču istakao je da nikada ne može biti teško učestvovati u ovakvim akcijama u čast žrtava genocida.

"Za ovakvu stvar ne može biti visoka temperatura, ne može biti teško, razumjet ćete me, emocije su jake, fizički sam jak, mogao bih trčati još ovoliko, ali ovo su neki momenti. Ja sam fizički spreman za mnogo toga, ali ovo ovdje me je slomilo", kazao je ovaj ultramaratonac.

Naglasio je da genocid u Srebrenici treba biti pouka i upozorenje cijelom svijetu.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 29. godišnjice srebreničkog genocida ove godine organiziralo je XIII. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica koji je održan od 6. do 10. jula.

Namjera organizatora je podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želi se podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Ultramaraton se održava od 2012. godine od 6. do 10. jula u kojem maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km.

TRT Balkan / agencije