Usaglasili su se da ugovor Islamske zajednice s državom Bosnom i Hercegovinom ne bi smio biti predmet nikakve političke trgovine ili ustupaka.     Foto: MINA

Bećirović je upoznao svog domaćina o nastojanjima Predsjedništva BiH na poboljšanju i unapređenju prilika u kojima se nalazi BiH te o brojnim izazovima s kojima se susreće.

Pored aktuelnih društvenih i političkih tema bitnih za Bosnu i Hercegovinu, važna tema razgovora Bećirovića i reisul-uleme Kavazovića bila je potpisivanje ugovora Islamske zajednice s državom Bosnom i Hercegovinom.

Sagovornici su se usaglasili da je veoma bitno da ovaj ugovor bude potpisan, kako muslimani u BiH ne bi bili diskriminirani u odnosu na katoličke i pravoslavne hrišćane koji od ranije imaju potpisane ugovore s državom.

Usaglasili su se, također, da ugovor Islamske zajednice s državom Bosnom i Hercegovinom ne bi smio biti predmet nikakve političke trgovine ili ustupaka.

"Reisul-ulema Kavazović je pohvalio nastojanja Bećirovića u zaštiti i očuvanju interesa Bosne i Hercegovine i obećao je, u tom smislu, punu podršku Islamske zajednice njegovom radu", navodi se u saopštenju.

Bećirović se interesirao za osnivanje muzeja islamske kulture i umjetnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i izrazio svoju spremnost da pomogne koliko to bude u njegovoj moći.

TRT Balkan / agencije