Učešće dvojice vjerskih poglavara iz BiH i regije Sandžaka, iz Srbije, u ovako sramnoj organizaciji duboko je povrijedilo milione Bošnjaka koji žive u Turkiye.      Foto: Facebook/Turkiye Bosna Sancak Dernegi

Udruženje "Turkiye, Bosna, Sandžak" iz Istanbula osudilo je izjave Mustafe Cerića, bivšeg poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Mevluda Dudića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, u vezi sa stanjem Ujgura u Kini, ocijenivši ih apsolutno neprihvatljivim.

"Narodna Republika Kina vrši genocid sa okrutnošću, zastrašivanjem i opresivnim postupcima nad Turcima Ujgurima koji žive u regiji Xinjiang u istočnom Turkestanu. Naša braća, koja su lišena slobode življenja svojih uvjerenja, identiteta i kulturnih dobara, bore se za opstanak u sistematskoj politici asimilacije, torture i uništenja", poručeno je u saopćenju udruženja.

Kako su podsjetili, pored slabih reakcija svjetske javnosti, Turkiye je bila zemlja koja je odaslala najsnažniji glas i zauzela stav po ovom pitanju. Zvaničnici Turkiye željeli su sprovođenje nezavisne istrage u regionu, ali vlasti Narodne Republike Kine to nisu dozvolile.

"Pekinška administracija, manipulišući percepcijom i iskrivljujući stvarnost Turaka Ujgura, koji su jedna od otvorenih rana islamskog svijeta, organizovala je skandalozan događaj 8. januara 2023. godine. Grupa vjerskih poglavara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Egipta, Sirije, Bahreina, Tunisa, Južnog Sudana, Mauritanije, Indonezije, Kuvajta, Jordana i Omana odvedena je u Xinjiang i sprovela takozvane istrage. U događaju, koji se u svim aspektima pretvorio u propagandnu posjetu, članovi muslimanske delegacije su izrazili uvjerenje da Turci Ujguri žive sretno i prosperitetno, a naša progonjena braća proglašena su teroristima, tvrdeći da se Kina 'bori protiv terorizma' u regionu", istakli su iz udruženja.

Učešće dvojice vjerskih poglavara iz Bosne i Hercegovine i regije Sandžaka, iz Srbije, u ovako sramnoj organizaciji, kako su poručili, duboko je povrijedilo milione Bošnjaka koji žive u Turkiye.

"Izjave Mustafe Cerića, bivšeg poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Mevluda Dudića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, apsolutno su neprihvatljive i ne mogu se odražavati kao razmišljanja bosanskog naroda koji je bio izložen genocidu prije 30 godina. Vidimo da su u političke svrhe iskorišteni oni koji bi trebali govoriti samo istinu i zbog toga smo duboko ožalošćeni", naveli su iz Udruženja "Turkiye, Bosna, Sandžak" uz zaključak:

"Osuđujemo sve zemlje i njihove predstavnike koji su instrumenti ove propagandne kompanije koju je svojom ekonomskom snagom pokrenula Kina. Mi smo sa Ujgurskim Turcima u njihovoj opravdanoj borbi do kraja."

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se ogradila od izjava bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića u vezi s kineskom borbom protiv terorizma usmjerenom protiv muslimana Ujgura u regiji Xinjiang.

Kina je optužena za počinjenje zločina protiv čovječnosti i mogućeg genocida nad ujgurskim stanovništvom i drugim, uglavnom, muslimanskim etničkim grupama u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Grupe za ljudska prava vjeruju da je Kina u proteklih nekoliko godina protiv njihove volje zadržala više od jednog miliona Ujgura u velikoj mreži onoga što država naziva "preodgojnim kampovima" i osudila stotine hiljada na zatvorske kazne.

Također, postoje dokazi da su Ujguri prisiljeni na rad i da se ženama prisilno onemogućava trudnoća.

Neki bivši zatvorenici su tvrdili da su bili mučeni i seksualno zlostavljani. Sjedinjene Američke Države su među nekoliko zemalja koje su optužile Kinu za počinjenje genocida u Xinjiangu.

Vodeće grupe za ljudska prava Amnesty International i Human Rights Watch objavile su izvještaje optužujući Kinu za zločine protiv čovječnosti. Kina negira sve navode o kršenju ljudskih prava u regiji, tvrdeći da je njen sistem kampova za "prevaspitanje" prisutan u borbi protiv separatizma i islamističke borbenosti u regiji.

TRT Balkan / agencije