KFOR je povukao tri blindirana vozila Policije Kosova iza njihovog kordona.     Foto: AA

Nakon sukoba KFOR-a sa srpskim demonstrantima u Zvečanu je sada mirno.

Oko 17 sati KFOR je započeo akciju razbijanja demonstranata ispred opštinskog objekta, pošto pregovori o njihovom mirnom povlačenju nisu urodili plodom.

Demonstranti su odbili zahtev KFOR-a da se povuku i posedali su na zemlju. Nakon nekoliko upozorenja, vojnici KFOR-a su krenuli na demonstrante, uz bacanje suzavca. Demonstranti su odgovorili bacanjem kamenja, cepanica, šok bombi i molotovljevim koktelima, ali su se i povukli u sporedne ulice.

Iz sporednih ulica su nastavili da ga gađaju u pravcu policije. Za to vreme KFOR je povukao tri blindirana vozila Policije Kosova iza njihovog kordona. Ta vozila su bila ispred opštine od petka. Jedno civilno vozilo je u tom metežu zapaljeno.

Inače, protesti su počeli jutros uz zahtev da se svi specijalci Policije Kosova povuku iz opštinske zgrade.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je objavila da su "srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale kosovsku policiju, oficire KFOR-a i novinare".

"Ove neprihvatljive akte nasilja treba da osude svi. Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge da destabilizuju sever Kosova, moraju se suočiti sa pravdom", navela je Osmani.

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier naveo je da SAD najoštrije osuđuje nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv trupa KFOR-a koje žele da održe mir.

"Ponavljamo naš poziv na hitan prekid nasilja ili akcija koje podstiču tenzije ili promovišu sukob", naveo je Hovenier.

Ambasador EU na Kosovu Tomas Szunyog rekao je da EU na Kosovu najoštrije osuđuje nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv trupa KFOR-a koji čuvaju mir.

"Ponavljamo naš poziv na hitan prekid nasilja i deeskalaciju tenzija", zaključio je Szunyong.

Povrijeđeno oko 25 pripadnika KFOR-a

Tokom intervencije trupa KFOR-a na severu Kosova, u opštini Zvečan mnogi od pripadnika međunarodnih snaga povrijeđeni su u sukobima sa demonstrantima.

Naime, oko 25 je ranjenih iz multinacionalnog kontingenta tokom suzbijanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan.

"Dok su se suprotstavljali nasilju gomile, nekoliko vojnika Italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bili su predmet ničim izazvanih napada i zadobili su rane sa prelomima i opekotinama usled eksplozije zapaljivih uređaja. Hitno su zbrinuti od medicinskih jedinica KFOR-a i trenutno su na posmatranju medicinskog osoblja koje procenjuje njihovo stanje", navedeno je iz KFOR-a.

Komandant misije KFOR-a, general divizije Anđelo Mikele Ristuccia, lično prati razvoj situacije i izražava svoje saosećanje sa muškarcima i ženama misije koji su povređeni tokom sukoba.

On je istakao da su ničim izazvani napadi na jedinice NATO neprihvatljivi, te istakao da će KFOR nastaviti da nepristrasno ispunjava svoj mandat.

Šef diplomatije Italije Antonio Tajani izrazio je svoju solidarnost sa vojnicima misije KFOR koji su povređeni na Kosovu tokom sukoba srpskih demonstranata i kosovske policije.

Među njima je, kako je naveo 11 Italijana, od kojih su tri zadobili teže povrede.

Vojska Italije, naveo je Tajani nastavlja da se zalaže za mir.

TRT Balkan / agencije