Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” već gotovo mjesec dana provodi akcije “Bosanski kurban” i “Kurbani u Mekki i Australiji”.        Foto: AA

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” već gotovo mjesec dana provodi akcije “Bosanski kurban” i “Kurbani u Mekki i Australiji”. Akcija “Bosanski kurban“ traje do 29. juna, a akcija “Kurbani u Mekki i Australiji” do 27. juna 2023. godine.

I ove godine, “Merhamet” domaće kurbane nabavlja od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika. Prema riječima predsjednika HO “Merhamet” MDD Kenana Vrbanjca, zahvaljujući akciji “Bosanski kurban” “Merhamet” obezbjeđuje meso za svojih 45 javnih kuhinja i njihovih punktova na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, u kojima se svakodnevno hrani više od 8.000 korisnika.

“Zahvaljujući upravo akciji 'Bosanski kurban', naši korisnici imaju obilne i kvalitetne obroke tokom cijele godine. Osim toga, 'Merhamet' istovremeno pomaže domaće poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, brojna udruženja, socijalne ustanove i socijalno ugrožene građane Bosne i Hercegovine. Podsjetit ću da 'Merhamet' nudi mogućnost prisustvovanja žrtvovanju domaćih kurbana“, kaže Vrbanjac.

Dodaje da donacija za domaći kurban iznosi 430 konvertibilnih maraka (KM).

Akciju “Kurbani u Mekki i Australiji“ provodi “Merhamet“ Švedske, a u njoj učestvuje i HO “Merhamet“ MDD sa svojim organizacionim jedinicama u BiH.

“Žrtvovanje kurbana se već četvrtu godinu zaredom obavlja u najsvetijem gradu muslimana Meki, kao i u Australiji, u skladu sa islamskim propisima. Na ovaj način pomažemo ugroženo muslimansko stanovništvo u kriznim područjima u Africi i Aziji. Donacija za kurbane u Mekki i Australiji iznosi 300 KM“, naglašava Vrbanjac.

Zahvalio se svim građanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori što godinama ukazuju povjerenje “Merhametu”.

“To je potvrda da građani vjeruju 'Merhametu'. A to povjerenje 'Merhamet' je stekao transparentnim i profesionalnim radom, kao i činjenicom da svake godine nakon akcije 'Kurban' one koji su donirali svoje kurbane 'Merhamtu' informišemo o tome gdje su završili njihovi kurbani, i u Bosni i Hercegovini i u kriznim područjima u svijetu“, istakao je Vrbanjac.

Donacije za nabavku domaćih kurbana i kurbana iz Meke i Australije se primaju u svim regionalnim i osnovnim odborima “Merhameta“ i u sjedištu društva u Sarajevu. Dodatne informacije mogu se dobiti na broj 033/236-527 u Sjedištu HO “Merhamet” MDD u Sarajevu ili na brojeve “Merhametovih“ regionalnih odbora:

RO Sarajevo: 033/628-107; RO Tuzla: 035/252/149, 035/255-137; RO Bihać:

037/311-728; RO Travnik: 030/512-169; RO Zenica: 032/425-530; RO Maglaj:

032/603-202; RO Goražde: 038/220-389; RO Mostar: 060/317-8998 i

RO Banja Luka: 066/674-422.

Sredstva za kurbane u Bosni i Hercegovini, Meki i Australiji mogu se donirati i putem računa otvorenih u ASA Banci d.d. Sarajevo. Više informacija građani mogu dobiti na portalu merhamet.ba i na “Merhametovoj” facebook stranici.

TRT Balkan / agencije