Njime se obavezuje na posvećenost pamćenju žrtava prošlih genocida, odricanje od svih oblika antisemitizma, islamofobije i drugih oblika netrpeljivosti.     Foto: Mina

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen Menachem Z. Rosensaft danas su u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica potpisali Muslimansko-jevrejsku mirovnu inicijativu, u okviru programa kojim je obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Riječ je o dokumentu "Principi dijaloga Kavazović-Rosensaft" koji definiše alate za održavanje međureligijskih kontakata, lanaca komunikacije i veza u teškim vremenima globalnog, regionalnog i/ili lokalnih sukoba, a koji uključuju muslimansku i jevrejsku zajednicu, prenosi agencija Mina.

Njime se obavezuje na posvećenost pamćenju žrtava prošlih genocida, odricanje od svih oblika antisemitizma, islamofobije i drugih oblika netrpeljivosti, o nepopustljivoj posvećenosti zaštiti života te dosljednoj saosjećajnoj komunikaciji.

Poručeno je da će danas potpisana deklaracija biti vodilja i obećanje budućim generacijama i svjedočanstvo snage saradnje i međusobnog poštovanja u izgradnji svijeta trajnog mira i harmonije.

Potpisivanje dokumenta je uslijedilo nakon programa u kojem su učestvovali visoki državni i međunarodni zvaničnici, te predstavnici Islamske i Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kao svjedoci prisustvovali su Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" te Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

"U svijetu u kojem još uvijek čujemo odjeke holokausta i genocida u Srebrenici, mi, učesnici muslimansko-jevrejske mirovne inicijative, okupljamo se kako bismo iskovali put pomirenja, međusobnog poštovanja i aktivne izgradnje mira. Naše putovanje je vođeno principima našeg kontinuiranog dijaloga čak i u najtežim vremenima, svjetionikom koji vodi našu zajedničku posvećenost budućnosti u kojoj razumijevanje i zajedništvo mogu pobijediti mržnju, strah i rat", navodi se, između ostalog, u dokumentu.

Dodaje se da su se potpisivanjem pomenute inicijative obavezali na posvećenost pamćenju žrtava prošlih genocida, odricanje od svih oblika antisemitizma, islamofobije i drugih netrpeljivosti, posvećenost zaštiti života.

"Postojani smo u našoj posvećenosti zaštite života civila. Žalimo zbog gubitka života i strahota svojstvenih svim ratovima i oružanim sukobima i molimo se za mir za cijelo čovječanstvo. Istovremeno, svjesni smo da narodi imaju obavezu da brane i štite svoje građane i da sprečavaju genocide, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga zlodjela", navodi se.

Također u dokumentu se obećava da će održavati dosljedne i saosjećajne kanale komunikacije, shvaćajući da su empatija i međusobno poštovanje ključni u upravljanju i izgradnji trajnog mira te ulagati zajedničke napore u vremenima krize.

"U trenucima krize, stojimo zajedno, udružujemo svoje resurse, znanje i strategije. Naši zajednički napori proširit će se na krizno upravljanje, održavanje mira i operacija oporavka, osiguravajući snažnu podršku i zaštitu za naše zajednice", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da vođena zajedničkom odgovornošću prema budućim generacijama, ova deklaracija simbolizira "našu posvećenost svijetu u kojem razlike postaju mostovi učenja, a svaki život cijenjeno blago."

"Na kraju, razmišljamo o mudrosti naše tradicije: Iz Časnog Kur'ana: 'Ko spasi jednog čovjeka - kao da je spasio čovječanstvo u potpunosti' (Kur'an 5:32). Iz Talmuda: 'Sveto pismo smatra da je onaj ko spasi jedan život spasio cijeli svijet' (Sanhedrin 37a). Ova učenja inspirišu i usmjeravaju naše napore dok idemo naprijed, ujedinjeni u našoj odlučnosti da zaštitimo, poštujemo i slavimo svetost ljudskog života. Neka ova deklaracija bude naša vodilja, obećanje budućim generacijama i svjedočanstvo snage saradnje i međusobnog poštovanja u izgradnji svijeta trajnog mira i harmonije", navodi se u danas potpisanom dokumentu.

TRT Balkan / agencije