Ova posjeta, istakli su, označava korak naprijed u izgradnji mostova između domovine i dijaspore.      Foto: AA

Tim Memorijalnog centra Srebrenica, predvođen direktorom Emirom Suljagićem, boravi u posjeti bošnjačkoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a cilj posjete je predstavljanje rezultata, aktivnosti i svrhe rada Memorijalnog centra te istraživanje mogućnosti buduće saradnje i aktivnosti između memorijalne ustanove i udruženja i predstavnika bošnjačke dijaspore u SAD-u.

U organizaciji Udruženja preživjelih srebreničkog genocida u St. Louisu upriličen je sastanak predstavnika Memorijalnog centra i Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice sa predstavnicima ovog udruženja, nakon čega je održana i Javna tribina “Uloga bh. dijaspore u kulturi pamćenja i uključivanje u istraživačke i razvojne projekte Memorijalnog centra Srebrenica i Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice".

Na tribini su, pored Suljagića, i resornog ministra Nerina Dizdara, govorili i Azir Osmanović, šef odjeljenja za muzejsko-arhivske djelatnosti, i Hasan Hasanović, šef tima usmene historije.

Oni su naglasili važnost uključivanja svih preživjelih u genocidu u Srebrenici u proces memorijalizacije i bilježenja svjedočenja koja bi ostala trajno sačuvana u Arhivu Memorijalnog centra te važnost rada Memorijalnog centra u pružanju istine o događajima iz prošlosti, odavanju počasti žrtvama i poticanju dijaloga o miru i prevenciji budućih zločina.

Suljagić je prisutnima na tribini rekao da su sastanci s predstavnicima bošnjačke dijaspore u SAD-u prilika za uspostavljanje direktnog kontakta s članovima zajednice, slušanje njihovih iskustava i stavova te dijalog o potencijalnim načinima saradnje.

Izrazio je želju za jačanjem veza s bošnjačkom dijasporom, uključujući organizaciju edukativnih događaja te saradnju na projektima koji promiču svijest o genocidu i ljudskim pravima.

Predstavnici Memorijalnog centra su iskazali veliku zahvalnost bošnjačkoj zajednici te Udruženju preživjelih srebreničkog genocida u St. Louisu na toplom dočeku i konstruktivnom dijalogu.

Ova posjeta, istakli su, označava korak naprijed u izgradnji mostova između domovine i dijaspore, čime se jača globalna svijest o tragičnim događajima iz prošlosti i potiče angažman za izgradnju bolje budućnosti, kako u dijaspori tako i u Bosni i Hercegovini, naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

TRT Balkan / agencije