Usljed jačine, vjetar je dizao crepove s krovova i čupao drveće, a veći dijelovi grada ostali su bez električne energije.       Foto: AA

Katastrofalna oluja koja se proširila regijom odnijela je nekoliko života.

Vjetar je divljao, čupajući drveće, rušeći mnoge velike objekte, ostavljajući trag oštećenja na nekoliko automobile, a mnoga mjesta su ostala i bez električne energije.

Velike materijalne štete u mnogim državama tek se trebaju utvrditi a, prema prvim procjenama, one su višemilionske.

Najviše pogođena Hrvatska

Nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom u Hrvatskoj je nosilo sve pred sobom.

Dva muškarca, 50-godišnji pješak te 48-godišnji vozač, preminuli su na mjestu nesreće uslijed pada stabla u Zagrebu, a život je izgubio i 40-godišnjak iz općine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo.

Nevrijeme je zahvatilo nekoliko županija, no najveće štete i najviše povrijeđenih je u Zagrebu.

Ravnateljstvo civilne zaštite (RCZ) izvijestilo je da je u Zagrebu povrijeđeno “više desetaka osoba”, a iz bolnica dolaze informacije o 60-ak povrijeđenih. Jedna je osoba teže povrijeđena i u Zagrebačkoj županiji, navodi RCZ u izvještaju od 19:30. Samo u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh primljeno je 19 osoba, od kojih su tri zadobile teže tjelesne povrede, no tek je jedna od njih ostala na bolničkom liječenju.

Sve nadležne službe su na terenu

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji hitne i komunalne službe imale su više od 1300 intervencija.

Vjetar koji je nosio sve pred sobom - granje i limene krovove, razne predmete, rušio dimnjake, kidao stable - ostavio je zakrčene gradske saobraćajnice i tramvajski saobraćaj koji do kasno navečer nije u potpunosti vraćen u funkciju.

Društvene mreže preplavljene su videosnimkama posljedica olujnog nevremena. Zabilježene su razbacane terase i bujične poplave koje su nakratko zahvatile centar grada. Iz svih gradskih naselja zabilježena su porušena stabla koja su često pala na automobile, kao i snažan vjetar koji je nosio crijepove te limene krovove.

U Prilazu baruna Filipovića, u padu građevinskog krana, teže je povrijeđen 36-godišnjak. Sve zagrebačke bolnice normalno pružaju zdravstvenu pomoć pacijentima.

Materijalna šteta koju je nevrijeme prouzrokovalo u Hrvatskoj tek se treba utvrditi, a premijer Andrej Plenković poručio je da će Vlada pomoći u saniranju nastale štete. Nevrijeme je zatim stiglo i u BiH.

Nakon Hrvatske, nevrijeme zahvatilo i BiH

Јedna žena je poginula u srijedu navečer prilikom nevremena koje je zahvatilo Brčko, a više od 20 osoba zatražilo je ljekarsku pomoć.

Vjetar je u Brčkom, na sjeveru Bosne i Hercegovine, čupao drveće, lomio grane, oštetio je i nekoliko automobila.

U nevremenu koje je u popodnevnim satima zahvatilo regiju jedna osoba je poginula u Sloveniji, a tri u Hrvatskoj i to dvije osobe u Zagrebu i jedna u Novoj Gradišci.

Nakon Slovenije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, nevrijeme je pogodilo Beograd i sjever Srbije.

U Srbiji više osoba teško povrijeđeno

Olujno nevrijeme pogodilo je i Srbiju, načinivši veliku materijalnu štetu, a dijelovi nekoliko gradova ostali su bez električne energije.

Zbog nevremena privremeno je bio zatvoren i beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a poteškoća je bilo i u funkcionisanju željezničkog saobraćaja.

Deset osoba, među kojima je bilo petero djece, vatrogasci su spasili iz šume u Beočinu u naselju Dunav, a jedna žena je spašena u Begeču iz automobila.

Iz čamca na koji je palo drvo na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu vatrogasci su spasili čovjeka, dok su kragujevački vatrogasci spasioci spasili tri osobe.

U Sremskoj Mitrovici jak vjetar nosio je sve pred sobom, a njevreme je zahvatilo i Šabac, gdje su rušeni krovovi, a crijep koji je padao oštetio je automobile na ulici.

Nevrijeme praćeno orkanskim udarima vjetra pogodilo je i Beograd. Jak vjetar, praćen kišom, podigao je veliku prašinu, dok su s terasa padali predmeti i saksije sa cvijećem. Od siline udara vjetra na Novom Beogradu srušio se i građevinski kran.

Kako je prenio RTS, u Novom Sadu je drvo palo na jednu djevojčicu, a vjetar je oborio muškarca sa skutera.

Djevojčica je zbrinuta na licu mjesta i nakon zbrinjavanja dovezena na odjeljenje dječije hirurgije u dječijoj bolnici i nalazi se u svjesnom i stabilnom stanju. Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom zahvatilo je još mnoge gradove u Srbiji.

Usljed jačine, vjetar je dizao crepove s krovova i čupao drveće, a veći dijelovi grada ostali su bez električne energije.

TRT Balkan