Organizatori planiraju ovakve sastanke u narednim godinama održati u svim zemljama Balkana.     Foto: AA

U organizaciji turske humanitarne fondacije Ljudska prava i slobode (IHH) u Skoplju je u subotu održan drugi sastanak nevladinih organizacija na Balkanu.

U sklopu programa pod nazivom "Međunarodna obuka za pisanje projekata", održanog u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, učestvovalo je 60 učesnika iz 29 nevladinih organizacija iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunije i Turkiye.

Član Upravnog odbora IHH-a Osman Atalay je u izjavi za AA podsjetio da je prvi sastanak ovog formata održan prošle godine 25. decembra u glavnom gradu Albanije Tirani.

Rekao je da su prošle godine razgovarali sa nevladinim organizacijama iz deset balkanskih zemalja o problemima, rješenjima i budućnosti nevladinih organizacija, kao i o razmjeni ideja i iskustava, saradnji i drugo.

Kako je kazao, program se odnosi na pripremu društvenih, kulturnih, ekonomskih, komercijalnih projekata nevladinih organizacija i društveno-obrazovnih projekata neophodnih pomenutim zemljama, kao i na učenje razvijanja formata apliciranja za međunarodne grantove i fondove pomoći.

Organizatori planiraju ovakve sastanke u narednim godinama održati u svim zemljama Balkana.

"Ovo je program saradnje i pomoći među nevladinim organizacijama na Balkanu, za jačanje razmjene informacija i iskustava, traženje zajedničkih rješenja za naše probleme, kao i za razvoj institucija", rekao je Atalay.

Naglasio je da će u obuci pored balkanskih zemalja učestvovati i Austrija i Mađarska, te se zahvalio Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) na podršci, kao i AA koja njihove aktivnosti uvijek prenosi građanima.

Organizatori planiraju ovakve sastanke u narednim godinama održati u svim zemljama Balkana.

Specijalista za istraživačko-razvojne i projekte, Enes Guneyli, istakao je da tokom obuke objašnjavaju tehničku infrastrukturu programa podrške projektima međunarodnih institucija i organizacija.

Kako je kazao u fokusu treninga su teme iz oblasti socijalnog preduzetništva, posebno u tehnologiji.

Obuka uključuje kurseve o procesima istraživanja i razvoja i inovacijama, tehnikama pripreme projekata, aplikacijama za projektne fondove i organizacijama za podršku grantovima, istraživanju projekata kao i fazama upravljanja projektima.

TRT Balkan / agencije