Organizator na javnom dočeku Nove 2024. godine ispred Vječne vatre očekuje prisustvo više od 25.000 hiljada posjetilaca.    Foto: AA

Povodom nastupajućih novogodišnjih praznika, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo još jednom podsjeća sugrađane na izmijenjeni režim na pojedinim saobraćajnicama u Kantonu Sarajevo, kao i na pojačano policijsko prisustvo, kontrolu saobraćaja i javnog reda i mira.

Organizator na javnom dočeku Nove 2024. godine ispred Vječne vatre očekuje prisustvo više od 25.000 hiljada posjetilaca. S tim u vezi, građanima preporučuju, u cilju smanjenja saobraćajnih gužvi i bolje prohodnosti, da za dolazak na ovu manifestaciju koriste javni gradski prevoz ili usluge ovlaštenih taxi prevoznika.

Oni koji se odluče doći vlastitim automobilima, svoja vozila trebaju parkirati na označenim parking mjestima i u skladu s izmijenjenim režimom saobraćaja. Kompletna lista ulica gdje je zabranjeno parkiranje i saobraćanje dostupna je na web stranici www.mup.ks.gov.ba

Posjetioce podsjećaju da je na javna okupljanja zabranjeno nositi bilo kakvo vatreno ili hladno oružje, pirotehnička sredstva, kao i druge predmete koji mogu biti opasni po druge posjetioce.

Policijski službenici Uprave policije vršit će pojačan nadzor učesnika u saobraćaju, s posebnim akcentom na upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola. Kako ne postoji nijedan dovoljno valjan razlog za vožnju u alkoholiziranom stanju, koja je izuzetno opasna radnja za sve učesnike u saobraćaju, bit će primijenjena nulta stopa tolerancije na razloge vožnje pod utjecajem alkohola za sve vozače koji pri kontrolama budu imali nedopuštene koncentracije alkohola u krvi.

Građane podsjećaju da u hitnim situacijama policiju mogu pozvati na broj 122, a za sve druge situacije koje ne zahtijevaju hitnost, moguće je direktno kontaktirati mjesno nadležne policijske uprave, čiji su telefoni objavljeni na stranici.

Policijski službenici Uprave policije će u novogodišnjoj noći biti prisutni na ulicama Kantona Sarajevo kako bi svojim planiranim aktivnostima u svim segmentima rada doprinijeli sigurnom okruženju i kako bismo svi zajedno dočekali Novu godinu u miru.

TRT Balkan / agencije