Ovo je drugi marš organizovan u Prištini za nedelju dana u znak solidarnosti sa Palestinom.     Foto: AA

Nevladina organizacija Kolektiv za feminističku misao i akciju organizovala je danas marš solidarnosti sa palestinskim narodom.

Oko 100 građana marširalo je centrom Prištine, od Trga „Zahir Pajaziti” do Trga „Skenderbeg” noseći transparente na kojima je pisalo “Solidarnost sa Palestinom”, “Dole fašizam, sloboda za Palestinu”, “Ne ćuti nad etničkim čišćenje”, “Bombardovanje dece nije odbrana” i druge. Tokom marša uzvikivane su parole "Izrael fašistička zemlja", "Sloboda za Palestinu" i drugo.

Genti Behramaj se obratio u ime organizatora kazavši da današnji marš ima za cilj da skrene pažnju na teror koji palestinski narod trenutno proživljava od Izraela.

„Ono što danas vidimo trebalo bi da bude prepoznato kao genocidni napad Izraela nad jednim celim narodom, koji dolazi kao nastavak 75-godišnje okupacije Palestine od strane Izraela, masovnih ubistava i nasilnog mučenja palestinskog naroda i koji su pretvorili Gazu u najveći zatvor pod otvorenim nebom. Ovo je najveća tragedija 21. veka“, naglasio je Behramaj.

Behramaj je kazao da je za tri nedelje ubijeno više 7.000 Palestinaca, od toga oko 3.000 dece, a mnogo tela je još uvek blokirano u ruševinama. On je kazao da je u Gazi oko 50.000 hiljada trudnih žena, od koji se oko 100 porodilo usred bombardovanja. Izolacija Gaze od strane Izraela blokirala je ulaz hrane, vode i karburanata, ostavljajući više od dva miliona ljudi da se bori za preživljavanje.

Naglasio je da su građani danas izašli na marš jer ne mogu da ćute kada se jednom celom narodu uskraćuje postojanje.

Behramaj je kazao da građani ne mogu da zažmure ni na pozicioniranje Kosova ka Izraelu, kao da je reč o strateškom pozicioniranju. On je kazao da se zbog toga od kosovskih vlasti traži odgovornost.

Kazao je da izražava osudu zločina Hamasa i solidarnost sa civilnim žrtvama Izraela, ali da to ne menja solidarnost sa Palestincima i međunarodni poziv za oslobođenje Palestinaca.

Ovo je drugi marš organizovan u Prištini za nedelju dana u znak solidarnosti sa Palestinom.

TRT Balkan / agencije