Izložba oslikava egzistencijalnu borbu preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici, kao i njihova sjećanja na opsadu grada.       Foto: AA

Putujuća izložba “Priče iz Srebrenice”, koja govori o predmetima i ličnim pričama žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, otvorena je danas u Informaciono-dokumentacionom centru u Podgorici.

Izložba oslikava egzistencijalnu borbu preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici, kao i njihova sjećanja na opsadu grada i događaje iz vremena počinjenog genocida. Također, izloženi su i lični predmeti koje su koristile žrtve genocida.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić zahvalio se državi Crnoj Gori što njeguje kulturu sjećanja za sve nevine žrtve ratova.

“Crna Gora je prva u regionu usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici”, kazao je ambasador Jukić.

Kustos u Memorijalnom centru Potočari Ahmo Mehmedović, kazao je da putujuća izložba ima za cilj da drugim gradovima i zemljama prikaže svjedočanstva o genocidu u Srebrenici.

“Kada pogledate jednu priču, vidite da je takvih osam hiljada priča u Srebrenici i to je pokazatelj teške tragedije koja je zadesila BiH. Ovo nas sve podsjeća na to šta se dešava sa običnim ljudima kada naiđu ratne strahote”, kazao je Mehmedović.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović iskazao je iskreno saosjećanje sa porodicama onih koji su izgubili nekog u Srebrenici, kao i u drugim zločinima.

“Dužnost svih nas je da se sjećamo prošlosti, kako bi gradili bolju budućnost”, kazao je Radović.

TRT Balkan / agencije