U Memorijalnom centru Srebrenica je obilježen Dan šehida koji se tradicionalno obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama.      Foto: AA

U Memorijalnom centru Srebrenica je obilježen Dan šehida koji se tradicionalno obilježava drugi dan Ramazanskog bajrama.

U zajedničkoj organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica, u saradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica, u mezarju u Potočarima upriličen je vjerski program kojem je prisustvovao veliki broj članova porodica žrtava genocida.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić proučio je jasin i tevhid pred duše svih šehida.

"Naša obaveza je da smo ovdje danas, da se sjećamo šehida. Mi imamo amanet da pamtimo, borimo se za istinu i pravdu, te da taj amanet prenesemo na mlađe generacije. Uvijek ističem snagu naših majki koje su istinske heroine", istakao je Damir ef. Peštalić.

Iz udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida podsjećaju da i 29 godina nakon rata u BiH nisu pronađene i identifikovane sve žrtve genocida. Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 23. januara 1995. godine u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

TRT Balkan / agencije