Vlada Hrvatske je u ponedjeljak donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Tifona i još nekih distributera od utorka je 1,50 eura.

Promijenila se i cijena osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 1,62 eura.

Uz osnovni eurosuper 95 i eurodizel, od jutros su niže i cijene derivata s dodanim multifunkcionalnim aditivima i tzv. premium goriva.

Podsjetimo, Vlada Hrvatske je u ponedjeljak donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Uz navedene niže cijene osnovnog eurosupera i dizela, sukladno toj uredbi plavi dizel od utorka stoji 1,13 eura, što je 0,09 eura manje nego prošli tjedan.

Iz Vlade su jučer istaknuli da se nove cijene formiraju sukladno Uredbi, dosadašnji način izračuna najviših cijena se primjenjuje i za sljedećih sedam dana, pa se najviša cijena utvrđuje prema formuli jednako za sva maloprodajna mjesta u Republici Hrvatskoj, na temelju sedmodnevnog obračunskog razdoblja, s ograničenom maržom od 0,09 eura po litri za benzin i dizel, a za plavi dizel 0,05 eura.

Iz Vlade su u priopćenju rekli, "da nema mjera Vlade, benzin bi bio 1,76 eura po litri, dizel 1,93 eura po litri, a plavi dizel 1,25 eura po litri".

Najviše maloprodajne cijene propisane Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel), dok se za benzine s više oktana te sva tzv. premium goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno.

U BiH ukinute akcize, a cijena goriva ista


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici uoči godišnjih odmora usvojio je dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče ukidanja akciza na gorivo.

Ovaj zakonski prijedlog tiče se ukidanja akciza na naftne derivate na period pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca. Predlagač je Zastupnički dom PSBiH.

Za prijedlog zakona u prvom čitanju glasalo je svih 14 delegata, uz opštu i entitetsku većinu.
Akcize na gorivo su tako ukinute na period šest mjeseci u prvom čitanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Da bi zakon stupio na snagu i kako bismo svjedočili padu cijena goriva za 0,35 KM, ovaj zakonski prijedlog treba proći i drugo čitanje.

Da bi prijedlog izmjena Zakona o akcizama u BiH, koji se tiče ukidanja akciza na gorivo došao na drugo čitanje, potrebno je da parlamentarci dođu na posao. To će se naravno desiti kada završe godišnji odmori, iza augusta.

Izborna je godina, a kako praksa nalaže, parlamentarci se do sada nisu sastajali prije oktobra i izbornih rezultata. Zbog toga mnogi smatraju da akcize neće moći biti ukinute do novog saziva Parlamenta.

TRT Balkan / agencije