Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 11. april.     Foto: Reuters

Okončanjem uvodnog izlaganja poslednjeg tima odbrane Jakupa Krasnicija u predmetu "Thaci i ostali", uključujući i izjavu optuženog bez polaganja zakletve, završeno je današnje ročište u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

Jakup Krasnici, bivši visoki čelnik OVK-a, optužbe za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti Specijalizovanog tužilaštva je nazvao klevetom, ponovivši da nije odgovoran za zločine koji mu se stavljaju na teret.

"Ako ima bilo šta što na mom političkom putu nema smisla, to je optužnica koju je podiglo Tužilaštvo, a sadržaj te optužice me je povrijedio mnogo više nego užasna mučenja i zatvor pod jugoslavenskim režimom", kazao je Krasnici.

Dodao je da nakon istrage povodom optužbi iz knjige tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte o trgovini ljudskih organima od Oslobodilačke vojske Kosova nije pronađen nikakav trag za takve optužbe i zbog toga tih navoda ni nema u optužnici.

Krasnici je govorio o sebi i svojoj borbi za prava Albanaca u bivšoj Jugoslaviji, tokom koje je dva puta osuđivan na duge zatvorske kazne. Svoje učešće u posljednjem ratu na Kosovu obrazložio je zločinima srpskog režima nad Albancima devedesetih godina.

"U vrijeme kada se provodila genocidna politika protiv Albanaca, ubijanje civila i ljudi drugih nacionalnosti na Kosovu, ja nikada nisam bio u službi nikakve zločinačke politike i zbog toga je moja savjest mirna", kazao je Krasnici.

Rekao je da je apsurdno optuživati ga za ubistva članova Demokratskog saveza Kosova kada se zna da je i sam bio član te partije, kao i članovi njegove porodice. Istakao je da nikada nije počinio krivično djelo, ni prije, ni za vrijeme, ni nakon rata.

"Nikada nisam učestovao ni ukakvim zločinačkim radnjama bilo u obliku činjenja ili nečinjenja ili u bilo kom drugom obliku. Uvijek sam postupao i radio na nacionalnom ujedinjenju, što je bio cilj moj cijelog života. Zbog toga sam bio ponosan na svoju političku aktivnost", rekao je Krasnici.

Advokatski tim odbrane Krasnicija je naveo da nema dokaza niti svedoka koji bi mogao da potvrdi da je Krasnici odgovoran za zločine. Kako je istaknuto, Krasnici je radio na razvoju slobodne i sigurne zemlje za kosovske Albance, nezavisno od srpske države.

Tokom jučerašnjeg dana uvodna izlaganja su iznijeli timovi odbrane Hashima Thacija, Kadrija Veselija i Rexhepa Selimija.

Prema podacima Specijalizovanog tužilaštva, od 440 osoba koji su bili privedeni od strane OVK-a, preko sto nije preživjelo. Tužilaštvo je navelo da je u svim operativnim zonama OVK-a bilo pritvornih centara, uključujući i dva na teritoriji Albanije, u Cahanu i Kuksu.

Među žrtvama najviše je bilo Albanaca, ali i Srba i Roma, dok su na meti posebno bili članovi Demokratskog saveza Kosova, na čijem je čelu bio Ibrahim Rugova.

Zastupnik žrtava je kazao da su žrtve iz albanske, srpske i romske zajednice, različiith vjera. Dodao je da se uglavnom albanske žrtve plaše odmazde, dok su se mnoge srpske žrtve iselile s Kosova.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 11. aprila, kada će početi saslušanje prvog od 320 svjedoka Tužilaštva.

Nakon hapšenja od Specijalizovanog tužioca, Thaci, Veseli, Selimi i Krasnici dovedeni su u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu početkom novembra 2020. godine i od tada su u pritvoru.

Thaci, koji je tada bio predsjednik Kosova, odmah je podnio ostavku na tu poziciju.

TRT Balkan / agencije