Muftija Ternava je pozvao sve stanovnike da se odazovu popisu stanovništva koje je počelo 5. aprila na Kosovu.            Foto: AA

U svim džamijama na Kosovu klanjan je namaz povodom Ramazanskog bajrama, a predsednik Islamskle zajednice Kosova muftija Naim ef. Ternava na centralnoj bajramskoj manifestaciji u džamiji "Sultan Mehmet Fatih" u Prištini održao je hutbu.

Muftija Ternava je u hutbi govorio o važnosti očuvanja porodice kakvu je stvorio Bog, te o potrebi da se spreče samoubistva i ubistva među ljudima.

Ternava je kazao da ljudi treba da se raduju današnjem danu, danu Ramazanskog bajrama nakon mesec dana posta i da jedni drugima čestitaju, posećuju se i da se mole za zdravlje, blagostanje, solidarnosti i bratstvo. On je poručio da je porodica ključni element i baza jednog društva, a njeno blagostanje podrazumeva blagostanje celog društva.

“Naša islamska vera je posvetila veliku pažnju porodici, temeljima njenog formiranja na način da ostane visoko u harmoniji i ispunjena roditeljskom i porodičnom ljubavlju. Porodica traži sreću i stabilnost, ona gradi svoj život na snažnim temeljima. Porodica se smatra osnovnim stubom društvene strukture”, kazao je Ternava.

On je naglasio da porodicu zasnivaju muškarac i žena zakonskim aktom venčanja, čime im se daje pravo da podižu i edukuju decu. Kako je naveo, svi koji prate diskusije u poslednje vreme o usvajanju nekih zakona o porodici vide ta ti pokušaji nisu u skladu sa moralom islamske vere i kosovskog društva. Muftija je ocenio da ti napori idu u pravcu uništenja porodice i nestanku ili slabljenju visokog morala koji ima ovaj narod.

Kosovski muftija Ternava je podsetio da je prema islamu samoubistvo strogo zabranjeno, a ubistvo je veliki greh.

“Mi kao Islamska zajednica zabrinuti smo velikim brojem samoubistava i ubistava. Prema podacima Kosovske policije ovaj, sada već fenomen je u porastu. Od 2002. do 2023, za poslednje 22 godine nažalost imamo 1.230 samoubistava na Kosovu, 1.051 bratoubistvo, 2.933 slučajeva gubitka života u saobraćaju”, naveo je muftija.

Naglasio je da se moraju preduzeti potrebne mere kako bi se ove pojave sprečile, jer one ugrožavaju našu budućnost

Na kraju hutbe, muftija Ternava je pozvao sve stanovnike da se odazovu popisu stanovništva koje je počelo 5. aprila na Kosovu.

TRT Balkan / agencije