U strukturi deset najvećih deponenata fizičkih lica, troje su rezidenti, a sedmoro nerezidenti i to iz Indije, Izraela, Velike Britanije, Srbije i Ukrajine.      Foto: Google Maps / Yaniv Katz

"Prema posljednjim raspoloživim podacima o 50 najvećih deponenata, koje su banke dostavile Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), na dan 31. oktobar 2023. godine, 91 fizičko lice ima depozit veći od milion eura", rekli su iz CBCG za Forbes Crna Gora.

Iz CBCG nisu odgovorili na pitanje ko su najveći deponenti, jer u skladu sa Zakonom o kreditnim institucijama, podatak o vlasniku i iznosu depozita predstavlja bankarsku tajnu.

U strukturi deset najvećih deponenata fizičkih lica, troje su rezidenti, a sedmoro nerezidenti i to iz Indije, Izraela, Velike Britanije, Srbije i Ukrajine.

Ukupni depoziti deset najvećih deponenata u bankama iznose 336,8 miliona eura i kreću se u rasponu od 23,3 do 51,8 miliona eura.

"U strukturi najvećih deponenata preovladavaju šest pravnih lica rezidenata, slijede tri pravna lica nerezidenti i jedno fizičko lice, takođe nerezident", kazali su iz CBCG.

Najveći depozit pravnog lica (preduzeća), rezidenta, iznosi 51,8 miliona eura.

Prema podacima CBCG, ukupni depoziti u bankama u septembru 2023. godine iznosili su oko 5,5 milijardi eura i zabilježili su intenzivan rast od 11,24 posto na godišnjem nivou, dok su na mjesečnom nivou porasli 0,37 posto.

Od toga su depoziti stanovništva bili 1,8 milijardi, što je rast od 12,94 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je na mjesečnom nivou povećanje od 1,24 posto, prenose vijesti.me.

FENA