Budućnost Zapadnog Balkana i značaj i uloga NATO-a za bezbjednost i stabilnost Crne Gore u fokusu su 13. bezbjednosnog To Be Secure (2BS) Foruma.     Foto: AA

Budućnost Zapadnog Balkana i značaj i uloga NATO-a za bezbjednost i stabilnost Crne Gore u fokusu su 13. bezbjednosnog To Be Secure (2BS) Foruma koji je počeo u Budvi, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.

Na Forumu se diskutuje i o porukama sa posljednjeg NATO Samita koji je održan u Viljnusu, kao i o politici EU prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Milica Pejanović-Đurišić, predsjednica Upravnog odbora Atlantskog Saveza Crne Gore, kazala je da jačanje translatlantskog savezništva predstavlja jednu od najjačih reakcija na ukrajinsku krizu, a Samit u Vilniusu pokazao je da je NATO nikad jači i nikad jedinstveniji.

"Ruska agresija na Ukrajinu dodatno je ohrabrila brojne antidemokratske subjekte na Balkanu, čije djelovanje je usmjereno protiv podrivanja mira i stabilnosti", kazala je Pejanović-Đurišić.

Ona je podsjetila da prijetnju regionu predstavljaju maligni akteri koji žele da prekinu evropske i evroatlantske integracije država regiona.

“Crna Gora je od partnera evroatlantske zajednice došla do statusa problema u regionu. Tri godine nefunkcionalnosti vlasti, polarizacija, ugrožavanje građanskog i sekularnog društva, plasiranje populističkih inicijativa doveli su do praktično obustavljanja evropskih integracija Crne Gore”, navela je Pejanović Đurišić.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da ljudi u Ukrajini danas vode bitku za slobodu i demokratiju. Upozorila je da je Rusija prije više od 18 mjeseci napala Ukrajinu, ističući da to predstavlja napad na slobodnu zemlji i udar na demokratske vrijednosti.

“Mi ostajemo čvrsto uz Ukrajinu”, kazala je Rajzing Rajnke.

Ona je upozorila da "moramo nastaviti da hrabro govorimo o ruskim malignim akcijama i utjecajima, koje prijete jednistvu i stabilnosti Evrope, a posebno Zapadnog Balkana".

Osim ruske agresije, navela je da su prijetnje modernog doba sajber kriminal, rastući nacionalizam i zloupotreba novih tehnologija.

“Uz NATO, primjećujemo da je i Evropska unija ostala kamen temeljac bezbjednosti u vremenu ruske agresije. Ta agresija nas je ponovo podsjetila na važnost evropskog jedinstva”, rekla je ambasadorka SAD u Crnoj Gori.

Ona je navela da u Crnoj Gori ključne odluke leže u rukama nekolicine političkih lidera. Ukazala je da je većina građana jasno glasala za evropsko jedinstvo.

“Potrebna je vlada koja je spremna da radi na evroatlantskoj budućnosti, čiji subjekti su posvećeni evroatlantskim vrijednostima, i koji su spremni da izgrade snažne institucije i razumiju sve aspekte, tehničke posebno, predstojećeg procesa”, istakla je Rajzing Rajnke.

TRT Balkan / agencije