Forum je otvorila Milica Pejanović-Đurišić, predsjednica Upravnog odbora Atlantskog saveza Crne Gore.      Foto: AA

Dvanaesti po redu To Be Secure (2BS) Forum, međunarodna konferencija koja se bavi pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti, svečano je otvoren danas u Budvi. Centralna tema ovogodišnjeg foruma je budućnost i sigurnost Balkana, kao i uloga i značaj NATO-a.

Na Forumu se diskutuje i o stranom direktnom utjecaju, dezinformacionim aktivnostima i narastajućim izazovima poput energetske krize, klimatskih promjena i geopolitičke situacije u Evropi.
Milica Pejanović-Đurišić, predsjednica Upravnog odbora Atlantskog Saveza Crne Gore, govoreći o agresiji Rusije na Ukrajinu i potencijalnim refleksijama na Balkan, kazala je da Rusija s vrlo razgranatom mrežom nastavlja s destruktivnim aktivnostima koje imaju za cilj destabilizaciju i ugrožavanje stabilnosti i sigurnosti regiona.
„Narativ kojim se dovode u pitanje demokratska prava, ljudska prava i slobode, našao je snažno uporište u našem regionu, uz značajan utjecaj na političku dinamiku koja se karakteriše političkom nestabilnošću, uz jačanje međusobnih antagonizama s potencijalom da dovedu do ugrožavanja ionako krhkog mira i stabilnosti u regionu", kazala je Pejanović-Đurišić.
Ona je upozorila da su nedostatak demokratskih kapaciteta i slabe institucije, kao i manjak fokusa zapadnih partnera, olakšali pristup akterima koji kroz destabilizaciju regiona Balkana žele dodatno ugroziti EU i NATO.
Pejanović-Đurišić je kazala da je Crna Gora najočigledniji primjer, gdje se nastoji kreirati društveni ambijent u kome će biti doveden u pitanje građanski koncept, sekularizam i antifašističke vrijednosti na kojima počiva savremena crnogorska država.
"Sve s namjerom da se dovede u pitanje održivost Crne Gore kao države. Sve nas mora zabrinuti činjenica da je zemlja, koja je bila najrealniji kandidat da postane naredna članica EU i koja je decenijama imala ulogu faktora stabilnosti u regionu, u tako kratkom periodu postala duboko polarizovana i da se nalazi u ozbiljnoj političkoj i institucionalnoj krizi“, ocijenila je Pejanović-Đurišić.
Ona je istakla da je Crna Gora nedavno osjetila i razarajuću moć kibernetičkog napada, koji je također pokazao da crnogorska administracija i infrastruktura nije bila pripremljena kako bi državni sistemi bili adekvatno zaštićeni od takve prijetnje.
Podsjetila je da zajedno sa svojim partnerima i Crna Gora snažno podržava Ukrajinu, saosjećajući sa žrtvama i razaranjima kojima je ukrajinski narod izložen.
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Judi Rising Reinke kazala je u svom govoru da je najveća prijetnja za Crnu Goru vlast koja ne uspijeva partijske interese staviti ispred društvenih.
Reinke je kazala da su identifikovane tri vrste prijetnji – vanjske, unutrašnje i egzistencijalne.
“Svijet se promijenio 24. februara u ruskom zločinačkom pokušaju da zbriše ukrajinski suverenitet. Naša sigurnosna saradnja je zato značajnija nego ikada. Unutrašnje prijetnje su nešto što zabrinjava i povećava podjele u društvu”, kazala je američka ambasadorica.

Egzistencijalne prijetnju su, kaže, nešto što dugoročno prijeti sigurnosti Crne Gore, a to je nemogućnost da se riješi ukorijenjena korupcija.
“Korupcija se mora zaustaviti, a voljela bih da kažem da je prava prijetnja ona vlast koje ne uspijeva da stavi partijske interese iznad društvenih”, rekla je Reinke.
Naglasila je i da one partije koje nisu osudile rusku agresiju na Ukrajinu nisu partneri SAD-a.

TRT Balkan / agencije