U Srbiji i u dijelu Bosne i Hercegovine počinje nova školska godina.     Foto: AA

Za mnoge od učenika osnovnih i srednjih škola na području Bosne i Hercegovine nastava u novoj školskoj godini počinje 1. septembra. U školske klupe danas će sjesti učenici u četiri kantona na području Federacije BiH, dok će za učenike preostalih šest kantona nastava početi prvi ponedjeljak u septembru. Nastava počinje 1. septembra za osnovce i srednjoškolce na području bh. entiteta Republika Srpska, a 4. septembra u Brčko Distriktu.

Prema informacijama s kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, školska 2023/2024. godina počinje 1. septembra u četiri kantona (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski Goražde i Kanton Sarajevo), dok će u preostalih šest kantona nastava početi u ponedjeljak, 4. septembra - Posavski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Unsko-sanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10.

"Na osnovu trendova kretanja broja učenika u prethodnom periodu, procjenjujemo da će oko 167.000 učenika osnovnih škola i oko 67.000 učenika srednjih škola, početkom školske 2023/24. godine, sjesti u školske klupe" navode u informaciji za Fenu iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković, u svoje i u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, čestitala je početak nove školske godine svim nastavnicima i učenicima. U saopćenju dostavljenom jučer iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, ministrica Duraković ističe, među ostalim, da će to ministarstvo i dalje pružati snažnu podršku i davati doprinos razvoju predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te da je ovogodišnji naglasak na saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja, čime se želi osigurati potpuna podrška u svim segmentima obrazovnog sistema u Federaciji BiH.

"Ponosno ističemo da smo, unutar protekla tri mjeseca, aktivno sarađivali s kantonalnim ministarstvima da bismo osigurali podršku u razvoju obrazovnog sistema. S posebnim entuzijazmom, najavljujemo obećano osiguranje financijskih sredstava za nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole. To će se realizirati putem rebalansa budžeta, uz već postojeće projekte i inicijative", navodi se, među ostalim, u tom saopćenju.

Na web stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske navodi se da nova školska godina u tom bh. entitetu počinje 1. septembra i da će Vlada Srpske obezbijediti besplatne udžbenike za skoro 50 posto od ukupnog broja učenika osnovnih škola. U školske klupe osnovnih škola u RS sjest će oko 8.900 prvačića, a u prve razrede srednjih škola dosad je upisano oko 9.440 učenika.

Na području Brčko Distrikta nastava počinje u ponedjeljak, 4. septembra. Prema informacijama iz pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje te za srednje obrazovanje, u novu školsku godinu polazi oko šest hiljada osnovaca, a u prve razrede četiri srednje škole upisano je dosad 708 učenika.

U Srbiji veće prisustvo policijskih službenika u školama

U Srbiji je danas, uz veće prisustvo školskih policajaca i policajaca koji će patrolirati oko škola, počela nova školska godina za 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola, a prvog dana neće biti predavanja jer će biti posvećen bezbjednosti i razgovorima o njegovanju vrijednosti.

Prema najavama Ministarstva prosvjete Srbije, bezbjednost učenika biće stavljena u prvi plan s obzirom da je prethodna školska godina naglo prekinuta nakon masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" početkom maja u kome je ubijeno devet učenika i radnik obezbjeđenja.

Ministarstvo prosvjete prethodno je školama uputilo smjernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog programa, a pojedini sindikati i prosvjetni radnici su ocijenili da su one prekasno poslane.

Prvog dana školske 2023/24. godine, prema tim smjernicama, neće biti predavanja, već će taj dan biti posvećen razgovorima sa đacima, a tokom prvih nedjelja najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savjetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrijednosti.

Uveden je novi izborni predmet "Vrline i vrijednosti kao životni kompas" koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrijednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

Najavljeno je i da će svaka škola imati pedagoga ili psihologa.

Prema najavama Ministarstva prosvjete policijski službenici će biti prisutni prije, za vrijeme trajanja nastave i nakon okončanja časova i u prijepodnevnoj i u popodnevnoj smjeni, a osim u školskim dvorištima, policijske patrole će biti pojačane u blizini škola, uz kontrolu i regulaciju bezbjednosti saobraćaja.

Visokorangirani zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova prethodno su poručili srbijanskoj javnosti da je sve spremno za početak nove školske godine i da su djeca bezbjedna.

Istaknuto je da djeca treba da se posvete učenju i onome čemu škola i boravak u školi služe, da otvore svoje umove i da intelektualno napreduju, a da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uraditi sve da takav ambijent i sačuvaju.

Navedeno je i da su uprave škola postale svjesnije bezbjednosnih problema i izazova zbog čega će određeni broj škola uvesti video-nadzor i ograditi školska dvorišta.

TRT Balkan / agencije