Apeluju na vozače da prilagode vožnju uslovima na putu, poštuju saobraćajne propise, drže odgovarajuće odstojanje i budu oprezni tokom vožnje.      Foto: Reuters

Napominju da dubina gazećeg sloja, odnosno šare na gumama mora biti minimum četiri milimetra, ali da se preporučuje da se gume zamijene i prije nego što do toga dođe.

Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, dok se pneumatici koji imaju oznaku "M+S" smatraju zimskim pneumaticima i mogu se koristiti u navedenom periodu.

Razlika između ljetnih i zimskih pneumatika je značajna zbog njihovog sastava, navodi se i dodaje da su ljetne gume otpornije na visokim temperaturama, dok su zimske od materijala koji je otporniji na niskim temperaturama.

Na temperaturi ispod sedam stepeni ljetne gume gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje i njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Razlika između ljetnih i zimskih pneumatika je i u dubini šare, podseća se u saopštenju i napominje da su zimske gume bolje za upotrebu čak i kada su kolovozi suhi, ako su temperature niže od sedam stepeni, kao i da je konstrukcija metalnog "kostura" zimskih guma tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Kolika je "uloga" odgovarajućih pneumatika u sigurnosti saobraćaja govori i podatak da oko 4 lica poginu i 80 bude povrijeđeno svakog mjeseca usljed klizavog kolovoza zbog vremenskih prilika u zimskom periodu godine, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da je, prema Zakonu o sigurnosti saobraćaja na putevima, vozač dužan da u saobraćaju na putu posjeduje zimsku opremu i koristi na propisan način, te da je u suprotnom predviđena novčana kazna.

Pripremite automobil za zimu

Provjera akumulatora će vam uštedjeti vrijeme i novac, te produžiti životni vijek baterije. Moguća je samostalna provjera napona uz pomoć unimera, a poželjnija je stručna provjera klema i kablova.

Provjera stanja antifriza, rashladnog sredstva motora je važna jer je motor zimi dodatno opterećen. Manjak antifriza također može dovesti do smrzavanja vode i velikih šteta na rashladnom sistemu.
Nivo ulja u motoru pri provjeri bi trebao biti između crtica koje označavaju minimum i maksimum. Zimi se preporučuje korištenje tzv. lakših ulja, manje viskoznosti.

Poželjna je zamjena metlica na brisačima radi bolje funkcije tokom zimskih padavina. Tečnost za brisače zamijenite ‘zimskom’ koja se ne ledi na temperaturi ispod nule.

Ukoliko imate problem sa smrzavanjem brava, podmažite ih antikorozivnim sprejem (npr. WD 40), a okvire vrata i kedere podmažite glicerinom iz apoteke.

TRT Balkan