Sentop će od predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Vladimira Orlića preuzeti predsjedavanje Organizacijom crnomorske ekonomske saradnje.       Foto: AA


Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafa Sentop sastao se danas u Beogradu s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Sentop, koji predvodi delegaciju turskog parlamenta u posjeti Beogradu, danas se sastao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sastancima je prisustvovao i ambasador Turkiye u Srbiji Hami Aksoy.

Tom prilikom Vučić je rekao da Srbija ostaje iskreno posvećena regionalnoj saradnji i dodao da je u tom smislu Turkiye smatra važnim partnerom u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

„Sagovornici su se usaglasili da sveobuhvatna saradnja i intenzivni politički dijalog pokazuju da su odnosi Srbije i Turkiye na najvišem nivou u savremenoj historiji, što je rezultat uzajamnog poštovanja i povjerenja, ali i izuzetnog ličnog odnosa dvojice predsjednika", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srbije.

Predsjednik turskog parlamenta Sentop obratit će se na zasjedanju Parlamentarne skupštine Organizacije crnomorske ekonomske saradnje, tokom koje će od predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Vladimira Orlića preuzeti predsjedavanje ovom organizacijom, u ime Turkiye.

Organizacija crnomorske ekonomske saradnje – BSEC – osnovana je 25. juna 1992. godine u Istanbulu. Države osnivači su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Armenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turkiye i Ukrajina. Nakon naknadnog pristupanja Srbije i Sjeverne Makedonije, organizacija sada ima 13 članica.

TRT Balkan / agencije