Turska delegacija posjetila MFS i Dom za starija lica “Hatidža Mehmedović“

Turska delegacija posjetila MFS i Dom za starija lica “Hatidža Mehmedović“

Delegacija Republike Turkiye boravila je u Potočarima povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.
Delegacija je posjetila i Internat za djecu u Potočarima, a prilikom posjete Domu za starija lica “Hatidža Mehmedović“ Tunc je razgovarao sa majkama Podrinja.         Foto: AA

Delegacija iz Republike Turkiye predvođena ministrom pravde Yilmazom Tuncom i predsjednikom Republikanske narodne stranke (CHP) Ozgurom Ozelom posjetila je Ured Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) EMMAUS u Potočarima i Dom za starija lica “Hatidža Mehmedović“ u Potočarima, u Bosni i Hercegovini.

Delegacija Republike Turkiye boravila je u Potočarima povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, dženaza-namaza i ukopa posmrtnih ostataka 14 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine.

Delegacija je posjetila i Internat za djecu u Potočarima, a prilikom posjete Domu za starija lica “Hatidža Mehmedović“ Tunc je razgovarao sa majkama Podrinja koje su tu smještene, a koje su ostale bez sinova i muževa i o kojima nema ko da se brine. Ministra Tunca su nadležni u domu upoznali sa informacijama o radu ove ustanove i MFS-EMMAUS-a.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora u Udruženju MFS-EMMAUS, rekao je da majke Podrinja raduje svaka posjeta i da je to ono što im nedostaje.

“Nema ko da im otvori vrata, nema ko da ih obiđe i svaka posjeta na neki način je znak da nisu same i nešto što ih uveseljava iako je njihov život komplet satkan od tuge i niko im ne može namiriti ono što im je rat oduzeo, ali puno im znači kad su ljudi na njihovoj strani, kada vide njihovu žrtvu“, rekao je Škrebo.

TRT Balkan / agencije