Obostrano je istaknuta važnost nastavka procesa integracije Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju.    Foto: Reuters

Predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski razgovarao je telefonom s premijerom Kanade Justinom Trudeauom koji je izrazio podršku toj balkanskoj državi.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Sjeverne Makedonije, Kovačevski je izrazio zadovoljstvo što je ministrica vanjskih poslova Melanie Joly posjetila Skoplje, što, prema njegovim riječima, govori o aktivnom i kontinuiranom dijalogu o važnim temama od interesa za obje zemlje, Evropu i šire.

"Razgovorom je obuhvaćeno nekoliko tema u pravcu daljeg produbljivanja bilateralnih odnosa, kao i saradnje u okviru NATO-a i multilateralne scene", navodi se u saopštenju.

Kovačevski je istakao da je dugoročni interes Skoplja sveobuhvatan razvoj odnosa i saradnje sa Kanadom, koja je, kako je naglasio, od samog početka nezavisnosti Sjeverne Makedonije, pokazala aktivnu podršku reformama zemlje, evropskim i euroatlantskim integracijama.

Obostrano je istaknuta važnost nastavka procesa integracije Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju, koja nudi pouzdan, predvidljiv i siguran put za njen prosperitet i napredak kao dio evropske porodice naroda.

Kanadski premijer Trudeau izrazio je zadovoljstvo odličnom saradnjom dviju zemalja u okviru NATO saveza, posebno učešćem vojnika Sjeverne Makedonije u borbenoj grupi za pojačano prisustvo u Latviji, koja je pod kanadskom komandom.

Trudeau je naglasio da ova grupa omogućava značajnu saradnju saveznika iz različitih zemalja u jačanju transatlantske odbrane i sigurnosti.

"Naša saradnja je jaka u NATO-u, EU-u i Ukrajini i znam da narod Sjeverne Makedonije razumije da je budućnost zemlje svijetla kao dio naprednih evropskih demokratija. Sjeverna Makedonija može uvijek računati na Kanadu”, poručio je Trudeau.

Kovačevski se osvrnuo i na značaj makedonske zajednice u Kanadi i njen doprinos kanadskom društvu.

Razgovoru je prisustvovala i ministrica odbrane Slavjanka Petrovska.

TRT Balkan / agencije