Oluja Daniel zahvatila je u nedjelju nekoliko područja istočne Libije.            Foto: AA

Treći avion s humanitarnom pomoći i spasilačkim timovima iz Turkiye poletio je u utorak prema Libiji koja je pogođena razornim bujičnim poplavama uzrokovanim olujom.

"Nastavljamo sa slanjem timova za traganje i spašavanje i zaliha pomoći prijateljskoj i bratskoj zemlji Libiji", saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Turkiye.

Lokalne vlasti saopštile su da je broj smrtno stradalih od posljedica oluje Daniel i popratnih poplava na istoku Libije premašio 3.000.

Međunarodni komitet crvenog križa i polumjeseca (IFRC) saopštio je da je u poplavama u Libiji nestalo najmanje 10.000 ljudi.

Oluja Daniel zahvatila je u nedjelju nekoliko područja istočne Libije, među kojima su gradovi Bengazi, Al Bayda i Al Marj, kao i Susa i Derna.

Šef libijske vlade sa sjedištem u Tripoliju Abdul Hamid Dbeibeh proglasio je sva područja pogođena olujom i poplavama "zonama katastrofe".

Libijske vlasti proglasile su vanredno stanje u državi. Obustavljena je nastava u svim javnim i privatnim obrazovnim institucijama te je zatražena međunarodna podrška.

TRT Balkan / agencije