Plivanje je održano po izuzetno toplom vremenu uz, za januar, neuobičajenih 15 stepeni Celzija.     Foto: AA

Tradicionalno plivanje za Časni krst povodom praznika Bogojavljenje održano je danas širom Srbije, a u Zemunu na Dunavu bilo je posebno organizovano za muškarce i žene, pa su do krsta najbrže doplivali Dušan Novaković i Zorica Anastasijević.

Plivalo je ukupno 350 učesnika od čega više od 20 žena, a organizatori kažu da je ovogodišnje, 26. plivanje, najmasovnije do sada.

Nakon pobede Novaković je istakao da je na takmičenje najvažnije doći zbog zdravlja, a zatim zbog vere.

Budući da trenira američki fudbal, on smatra da bi sport, u bilo kom obliku, trebalo da bude instrument koji će nas činiti i održavati zdravima.

Ocenio je da ni za vrsne sportiste voda nije bila topla, ali da je zbog adrenalina temperatura bila najmanje bitna.

Plivanje je održano po izuzetno toplom vremenu uz, za januar, neuobičajenih 15 stepeni Celzijusa.

Plivanje u Novom Sadu organizirano nakon dve godine pauze

Posle dve godine pauze uzrokovane epidemijom koronavirusa, današnje plivanje za Časni krst, koje se organizuje na dan kada crkva slavi krštenje Isusa Hrista na Jordanu, okupio je veliki broj posetilaca i oko stotinu plivača.

Devetnaestogodišnja Novosađanka Marija Stanić pobedila je na ovogodišnjem plivanju za Časni krst povodom Bogojavljenja, koje se tradicionalno organizuje na desnoj novosadskoj obali Dunava kod Sremske Kamenice. Ova studentkinja medicine najbrže je doplivala do krsta u hladnom Dunavu u konkurenciji mahom muških plivača.

Stanić se bavi plivanjem već 14 godina i ovo joj je prvi put da je plivala na manifestaciji pošto ranije nije imala dovoljno godina da bi mogla da se okuša u ovom tradicionalnom “bogojavljenskom sportu“.

“Potrebna je velika psihička priprema, ali sam se odlučila da plivam. Bilo je hladno, ali dobro je“, ocenila je Marija Stanić, koja je na poklon, namenjen najuspešnijem učesniku takmičenja u hladnom Dunavu, dobila ikonu.

Posle dve godine pauze uzrokovane epidemijom koronavirusa, današnje plivanje za Časni krst, koje se organizuje na dan kada crkva slavi krštenje Isusa Hrista na Jordanu, okupio je veliki broj posetilaca i oko stotinu plivača, među kojima je bio i član Gradskog veća za omladinu i sport Novog Sada, Ognjen Cvjetićanin.

Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac rekao je da su u organizaciji ovogodišnjeg nadmetanja na Dunavu za Časni krst, uz Grad Novi Sad, bili uključeni Pravoslavna crkvena opštine u Sremskoj Kamenici, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vojska Srbije.

“Plivanjem za Časni krst učesnici su demonstrirali kako se čuvaju tradicija, vera i naši običaji na koje smo svi ponosni“, zaključio je Crnobarac.

Sedamdesetogodišnji Siniša Smiljković najbrži na Južnoj Moravi

U nadmetanju plivača na Južnoj Moravi, u selu Čečina kod opštine Doljevac na jugu Srbije, pobedio je sedamdesetogodišnji takmičar Siniša Smiljković.

Meštanin okolnog sela Pukovac kaže da Časni krst osvaja već treći put.

“Ja sam ’53. godište, najstariji sam od svih ovde. Pobeda mi mnogo znači, a ova manifestacija treba da nastavi da se održava i dobro je što se sve više mladih prijavljuje“, kaže Smiljković.

Trku je pratilo više desetina meštana koji su se međusobno pozdravljali rečima “Bog se javi“. Bodrili su svoje najbliže sa mosta i obale reke, bez obzira na laganu kišu koja je pratila čitav događaj.

Organizatori iz nevladine organizacije Eko-Koprijan i Mesne zajednice Čečina zadovoljni su odzivom i time što se za trku prijavilo trinaest takmičara. Pre dve godine u reku su skočila dva, a prošle svega tri plivača.

“Osim iz ovog mesta, učesnika ima iz Draškovca, Pukovca, Kočana... Svi su punoletni jer su to zahtevale naše propozicije. Nema mlađih od dvadeset i dve godine, ja sam među najstarijima, imam 58 godina“, kaže Radovan Stamenković, jedan od organizatora trke.

Otkazano plivanje za Časni krst u Crnoj Gori

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je poslao sveštenstvu Mitropolije dopis u kojem je snažno preporučio i predložio da se, zbog vanrednih vremenskih uslova, koji predstavljaju opasnost po ljudske živote, danas, na praznik Bogojavljenja, ne održe plivanja za Časnim krstom, saopšteno je iz MPC.

Mitropolit je naglasio da se ovo osobito odnosilo na ona mesta gdje postoje realni i veliki rizici za učesnike plivanja, gde se pliva u hladnim, nabujalim rekama i uzburkanom moru, uz jake i opasne vodene struje.

TRT Balkan / agencije