Na koncertu će, između ostalih, nastupiti Sami Ozer, Mustafa Demirci, Burhan Šaban, Hor “Hamza“, Naida Kraljić, Kenan Mačković, Kenan Hasić i Ibrahim Bilčević.     Foto: AA

Tradicionalni bajramski koncert ”Bajram dođe, mirišu avlije“, koji organizira Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu, bit će održan u dvorani “Mirza Delibašić“ KSC ”Skenderija” sutra s početkom u 20 sati. Koncert će biti humanitarni, a novac od prodatih karata usmjeren za pomoć narodu Palestine.

Organizatori očekuju prisustvo od oko 5.000 ljudi, a novac prikupljen od prodatih ulaznica bit će upućen u Palestinu putem Islamske zajednice i njenih partnerskih organizacija koje djeluju na području Gaze. Ulaznicu, po cijeni od deset KM, još su u prodaji i moguće ih je kupiti putem platforme Kupikartu.ba.

Na koncertu će, između ostalih, nastupiti Sami Ozer, Mustafa Demirci, Burhan Šaban, Hor “Hamza“, Naida Kraljić, Kenan Mačković, Kenan Hasić i Ibrahim Bilčević.

Pomoćnik glavnog imama Medžlisa Sarajevo Miralem-ef. Babajić moderirao je konferenciju na kojoj su glavni akteri najavili sutrašnji koncert.

Babajić je istakao da su među učesnicima i Sami Ozer i Mustafa Demirci, za koje je kazao da su najbolji izvođači ilahija i kasida i duhovne muzike uopće u svijetu.

Gosti iz Turkiye

Doajeni duhovne muzike iz Republike Turkiye Sami Ozer i Mustfa Demirci zahvalili su organizatorima i izrazili veliko zadovoljstvo i sreću da posljednji dan ramazana provode u Sarajevu i da ovdje dočekuju Ramazanski bajram.

“Sretan sam što sam tu jer volim Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Hvala Islamskoj zajednici, Turističkoj zajednici i mom prijatelju i Burhanu Šabanu koji su zaslužni što sam tu i što sam ovako sretan, a ako Bog da na koncertu ću biti još sretniji“, poručio je Ozer.

Demirci je također kazao da je izuzetno počašćen i ponosan da je njegova muzika imala tako veliki uticaj na razvoj duhovne muzike na Balkanu i dodao je da mu je to bio i motiv za dalji rad.

Istakao je da je sretan da je ovdje i da učestvuje na bajramskom koncertu koji spaja umjetnost, bratstvo i solidarnost.

“Bosna i Sarajevo imaju posebno mjesto u mom srcu. Most bratstva među nama je ojačan i umjetnošću. Pored toga, vežu nas i vjerske i historijske veze. Posebno važno je što ćemo zajednički da djelujemo i humanitarni i barem malo pomognemo našoj braći u Palestini“, rekao je Demirci.

Ramazanska i bajramska solidarnost

Koncert je dio projekta Medžlisa Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo “Visit Sarajevo – Feel The Spirit of Ramadan“.

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlić izjavio je da je veoma zadovoljan rezultatima i povećanjem broja dolazaka u Sarajevo, a što je i plod ovog zajedničkog projekta.

“Pozivam sve da dođu na sutrašnji koncert. Razlog više je i to da kupovinom karte učestvujete u humanitarnoj akciji, što je u duhu ramazanske i bajramske solidarnosti“, kazao je Fazlagić.

Tradicionalnu bh. muziku podići na akademski nivo

Muzički producent koncerta Dino Šukalo izrazio je zadovoljstvo da ima ulogu “muzičkog domaćina“ svim učesnicima, a posebno dvojcu iz Turskiye Ozeru i Demirciju, za koje je kazao da su institucije duhovne musike.

“Nisu to lagani zadaci, Turska muzika je potpuno različita od naše i u teorijskom i praktičnom smislu. Mi ovaj put imamo, pored ovih solista, tu su i četiri muzičara iz Turkiye na kanunu, violini, violončelu i neju. Pokušavamo da nekako izblendamo našu muziku s njihovom. Skale su potpuno drugačije. Turci veoma ozbiljno studiraju svoju muziku“, govorio je Šukalo.

Šukalo je rekao i da je Bosna i Hercegovina među rijetkim zemljama u kojim mladi na akademijama studiraju samo klasičnu muziku, a nemaju mogućnost studiranja vlastite tradicionalne muzike.

“To je nešto na čemu bih ja volio da kao društvu radimo u sljedećim decenijama. Mi imamo svoju tradicionalnu muziku koja je jako autentična i koju moramo dići na akademski nivo, kao što su to uradili Turci, Bugari, Grci i drugi“, istakao je Šukalo.

Samo u Sarajevu

Solist i učesnik koncerta Burhan Šaban jedan je od najzaslužnijih da su u Sarajevo stigli najeminentniji gosti iz Turkiye, a u obraćanju novinarima je izrazio zadovoljstvo i ponos da ima i svojevrsnu ulogu domaćina s obzirom da je učestvovao na skoro svim dosadašnjim bajramskim koncertima.

“Trudimo se maksimalno. Ovo je 17. po redu koncert i čini mi se da samo na jednom nisam učestvovao. Ideja je krenula od Malika-ef Šljive da uradimo nešto drugačije za bajram. Trudimo se, a posebno posljednjih godina da podignemo nivo“, kazao je Šaban.

Rekao je da publika može očekivati odličan koncert na najvišem nivou, a svoju najavu je potkrijepio i komplimentima koje je na probi čuo od uvaženih gosta iz Turkiye, koji su izrazili i želju za daljom saradnjom sa bh. muzičarima.

“Naš doajen u duhovnoj muzici Sami Ozer dao je divan kompliment i rekao da su urađeni aranžmani naših i turskih muzičara nevjerovatan miks koji nigdje ne postoji. To se može desiti samo u Sarajevu jer mi smo prvi u svijetu pokrenuli ilahije i kaside u novim aranžmanima“, smatra Šaban.

TRT Balkan / agencije