Bivšeg premijera Velike Britanije Tonya Blaira jutros su odvojeno primili predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i predsednik Skupštine Glauk Konjufca.           Foto: AA

Bivši premijer Velike Britanije Tony Blaira obratio se poslanicima na svečanoj sednici Skupštine Republike Kosovo, povodom 25. godišnjice oslobođenja Kosova.

Bivši britanski premijer rekao je da se seća tenzija, političkih pregovora i diplomatskih napora za donošenje odluka u vreme rata. Prisetio se albanskih izbeglica u kampovima kod Skoplja, koje je posetio i njihovih lica koja traže pomoć. Blair je istakao da se danas i zauvek sećamo onih koji su dali svoje živote za slobodu Kosova, te da se nikada nije pokajao zbog pružene pomoći.

„Za mene borba za Kosovo nije bila samo za Kosovare, već za sve nas, uključujući i moju zemlju, koja smatra da je za slobodu i pravdu vredno ustati i, ako je potrebno, boriti se za nju. I u svetu koji je danas toliko međusobno zavisan, gde, kao što vidimo sa sukobima u Ukrajini i Gazi, postoji mnogo slojeva i veza između onoga što se dešava u jednoj areni i onoga što se dešava u zemljama koje su daleko od te arene. Od suštinskog je značaja da pronađemo rešenja koja su u skladu sa tim vrednostima i da ih podržavamo, a ne da im se suprotstavljamo“, naglasio je Blair.

Premijer Velike Britanije u vreme bombardovanja 1999. godine, kazao je da odlučnost Kosovara simbolizuje želju za boljom budućnošću i da Kosovo treba da bude punopravna članica Evropske unije. Blair je rekao da zna da se Kosovo još uvek suočava sa mnogim izazovima i da mnoge zemlje još uvek ne priznaju Kosovo, ali da za mnoge mlade ljude koji su rođeni nakon rata treba učiniti još više da im se pruži prilika koju zaslužuju.

„Hajde da zamislimo budućnost na trenutak. Zamislite da je Kosovo integrisano u Evropsku uniju. Zamislite domaći mir u zemlji i međunarodno priznanje u inostranstvu. Zamislite da talentovana omladina Kosova kao deo evropske zajednice pomogne da se razvijaju inovacije u tehnologiji koja transformiše svet“, rekao je Blair.

Zahvalio se svima koji su radili tada, posebno predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi, rukovodstvu predsednika SAD-a Bill Clintona, generalnom sekretaru NATO-a Javieru Solani, evropskim liderima, generalu Wesley Clarku i svima drugima koji su u to vreme bili aktivno angažovani za rešenje pitanja Kosova.

Bivšeg premijera Velike Britanije Tonya Blaira jutros su odvojeno primili predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i predsednik Skupštine Glauk Konjufca.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama uručiće mu danas nagradu „Ključ grada“, a potom će mu na svečanoj ceremoniji biti dodeljeno zvanje „Počasni građanin prestonice“.

NATO bombardovanje tadašnje Savezne Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, okončano je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. u Kumanovu, na severu Severne Makedonije. Dan posle, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je Rezoluciju 1244, prema kojom su uspostavljene mirovna misija NATO-KFOR i civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK).

TRT Balkan / agencije