Region Balkana suočava sa “specijalnim internet-ratom“.     Foto: TRT World

Crna Gora se suočila s najgorim virtuelnim ratom koji je poremetio vladine usluge i podstakao elektroprivredu da pređe na manuelno upravljanje. Vlada je bila primorana potražiti pomoć Sjedinjenih Američkih Država, koje su brzo poslale tim FBI-evih cyber stručnjaka da istraže masovne i koordinisane napade.

Albanija, koja se također suočila s nizom kibernetičkih napada od 15. jula, prijavila je najnoviji takav digitalni upad 10. septembra, kada su hakeri napali njen TIMS sistem, koji reguliše ulazak i izlazak ljudi iz zemlje i čini centar njene granične kontrole.

Milan Stefanoski, stručnjak za upravljanje sigurnošću i potpredsjednik nevladine organizacije Asocijacija za korporativnu sigurnost sa sjedištem u Skoplju, rekao je da se region Balkana suočava sa “specijalnim internet-ratom“.

Slučaj Irana

Sredinom jula, albanski premijer Edi Rama optužio je četiri hakerske grupe povezane s Iranom za zlonamjerno ciljanje platforme e-Albanija, što je primoralo Ministarstvo obrazovanja i sporta da odgodi rok za registraciju učenika osnovnih škola na neodređeni period.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije također je bilo prinuđeno da na neko vrijeme ponovo otvori svoje matične službe.

Odnosi između Albanije i Irana pogoršali su se 2014. godine, kada je ova balkanska zemlja pružila utočište za blizu 3.000 članova prognane opozicione grupe Narodne mudžahedinske organizacije Irana. Grupa se od tada nastanila u kampu u blizini Drača, glavne albanske luke.

Zvanična Tirana je 7. septembra prekinula diplomatske veze s Teheranom i naredila svim iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju u roku 24 sata. Odluka je donesena nakon što je zajednička istraga sa SAD-om okrivila Iran za seriju cyber napada.

Rama je opravdao “ovaj ekstremni odgovor” kao “potpuno proporcionalan težini i riziku cyber napada koji je prijetio da paralizira javne usluge, izbriše digitalne sisteme i hakuje državne evidencije, ukrade elektronsku komunikaciju vladinog intraneta i izazove haos i nesigurnost u državi”.

Crna Gora pod opsadom

Najsofisticiraniji i najtrajniji cyber napad u posljednje vrijeme usmjeren je na Crnu Goru od hakerske grupe pod nazivom “Ransomware Cuba“, koja je okrivljena za ciljanje digitalne infrastrukture te zemlje.

Crnogorske vlasti su naglasile da su se ovi napadi, koji su počeli u augustu, sastojali od kombinacije nekoliko različitih metoda, uključujući ’ransomware’ napade i uskraćivanje usluga.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj rekao je za državnu televiziju da je grupa napravila poseban virus za napad pod nazivom Zerodate koji je zarazio 150-ak radnih stanica u 10 državnih institucija.

Grupa Cuba Ransomware preuzela je odgovornost za napad na ’dark web’ - dio interneta koji nije indeksiran, i saopštila da je od crnogorskog parlamenta pribavila "finansijske dokumente, prepisku sa zaposlenima u banci, kretanje računa, bilanse stanja i dokumente o porezima".

Vlada je, međutim, navela da je rano otkrivanje napada omogućilo da osigura da ključni sistemi ostanu zaštićeni.

Ova balkanska država pridružila se NATO-u 2017. godine, uprkos snažnom protivljenju zvaničnog Kremlja. Također se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve zbog ruske ofanzive na Ukrajinu.

Kosovo odsječeno

Prošle sedmice kosovske javne institucije odsječene su od interneta u cyber napadu koji je potekao izvan zemlje.

Glasnogovornik vlade Perparim Kryeziu rekao je da cyber napad nije mogao prodrijeti u infrastrukturu državne kompjuterske mreže jer je blokiran "odgovarajućom sigurnosnom opremom".

“Utvrđeno je da je cyber napad došao izvan Kosova, a meta je bila IP na kojoj je objavljeno nekoliko internetskih stranica institucija Republike Kosovo. Agencija za informaciono društvo, odnosno tim za cyber sigurnost, poduzela je konkretne radnje kako bi prevazišla ovaj napad i obnovila internet-usluge”, dodao je Kryeziu.

Sjeverna Makedonija nije imuna na napade

Internetska stranica Ministarstva obrazovanja i nauke Sjeverne Makedonije također je pala zbog cyber napada u subotu. Čelnici Ministarstva, u saradnji s drugim državnim institucijama, naveli su da se radi na ponovnom aktiviranju stranice i da su podaci građana sigurni.

Nacionalni centar za odgovor na kompjuterske napade pozvao je sve državne institucije da još jednom provjere i poboljšaju svoje mrežne sigurnosne protokole protiv potencijalnih cyber napada nakon najnovijih napada ne internet stranice ministarstva.

Prošle godine također su zabilježeni cyber napadi na Državni zavod za statistiku, kada se u zemlji provodio popisa stanovništva.

TRT Balkan