Thaci je izrazio očekivanje da će se u ovom procesu dokazati da je nevin.     Foto: Reuters

Bivši kosovski predsednik i lider Oslobodilačke vojske Kosova Hashim Thaci izjavio je danas pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu da nije kriv ni za jednu od optužbi kojom se tereti za ratni zločin, ali da je spreman da se suoči s novim izazovom i da postigne uspeh radi svoje porodice, svog naroda i svoje zemlje.

Thaci je u izjavi bez zakletve, u okviru vremena predviđenog za iznošenje uvodne reči njegove odbrane, izjavio da oseća tugu i bol zbog svih žrtava strašnog rata, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest ili politička gledišta.

Kazao je da se narod Kosova branio u ratu koji mu je bio nametnut, a protivnici su bili srpska vojska, policija i paravojne snage, koji su bili, kako je istakao, okoreli borci zbog svog iskustva na ratištima u Bosni i Hercegovini.

“I mirni i oružani otpor imali su isti cilj da se stekne sloboda, državnost i demokratija na Kosovu. Bez svenarodnog otpora danas ne bi bilo Kosova. Narod Kosova nije želeo rat, želeo je mir, rat mu je bio nametnut”, naglasio je Thaci.

Naveo je da je loše što se svih ovih godina stvarnost pomešala sa mišljenjima i određenim agendama, a spekulacije su predstavljane kao činjenice.

Thaci je kazao da je tražio međunarodnu istragu kada se pre 13 godina pojavio izveštaj Dika Martija u međunarodnim medijima, u kome su navedeni dramatični navodi da su on i OVK-a trgovali ljudskim organima.

“Svetu je sada poznato da nije bilo trgovine organima i da takozvana Žuta kuća nikada nije postojala. Sada znamo da ni OVK-a, ni ja, ni narod Kosova nismo krivi za ono što nam se pripisuje tim navodima. Istina je izgovorena, a taj tamni oblak nad Kosovom sada je razvejan. Dakle, žrtva je bila vredna”, istakao je Thaci.

Izrazio je očekivanje da će se u ovom procesu dokazati da je nevin.

Tim odbrane, na čelu sa advokatom Gregory Kehoenom, tvrdi da nije postojao zločinački poduhvat, te da njihov klijent Hashim Thaci nije imao kontrolu nad OVK-a. Odbrana je istakla da Thaci ne poriče zločine na Kosovu, ali tvrdi da nisu bili organizovani, već nekontrolisane aktivnosti iz osvete.

U ponedeljak, prvog dana suđenja u predmetu “Thaci i ostali” u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, Specijalizovano tužilaštvo je iznelo svoju uvodnu reč.

Glavni tužilac Alex Whiting je istakao da su četiri optužena: Hashim Thaci, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi, dokazano bivši čelnici Oslobodilačke vojske Kosova, bili upoznati sa ubistvima i zatvaranjem različitih lica, koja su smatrana izdajnicima i saradnicima srbijanskog režima.

Tužilaštvo je navelo da je u svim operativnim zonama OVK-a bilo pritvornih centara, uključujući i dva na teritoriji Albanije, u Cahanu i Kuksu.

Tužilac Whiting je kazao da je među žrtvama najviše bilo Albanaca, ali i Srba i Roma, dok su na meti posebno bili članovi Demokratskog saveza Kosova, na čijem je čelu bio Ibrahim Rugova.

Nakon Specijalizovanog tužilaštva, svoje izlaganje je pročitao zastupnik žrtava Sajmon Loz, koji je kazao da su žrtve iz albanske, srpske i romske zajednice, različitih vera. Dodao je da se uglavnom albanske žrve plaše odmazde, dok su se mnoge srpske žrtve iselile sa Kosova.

Nakon hapšenja od strane Specijalizovanog tužioca, Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi dovedeni su u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu početkom novembra 2020. godine i od tada su u pritvoru.

Hashim Thaci, koji je tada bio predsednik Kosova, odmah je podneo ostavku na tu poziciju.

TRT Balkan / agencije