Milatović je istakao da crnogorsko društvo gotovo u potpunosti podržava učlanjenje Crne Gore u EU, što donosioce odluka obavezuje da posvećeno rade ka realizaciji tog cilja.             Foto: AA

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se danas u Briselu s predsjednikom Evropskog savjeta Charlom Michelom.

Kako je objavljeno u saopštenju na zvaničnoj stranici crnogorskog predsjednika u prijateljskom i srdačnom razgovoru Milatović je kazao da uskostranačkim djelovanjima Crna Gora ne smije prokockati priliku da uskoro postane punopravna članica Evropske unije, što je prioritetni vanjskopolitički cilj.

Milatović je ponovio svoju posvećenost evropskoj agendi kako bi Crna Gora postala 28. članica Evropske unije 2028. godine, dodajući da je svoj dosadašnji jednogodišnji mandat podredio realizaciji ovog državnog interesa, radi prosperiteta svih crnogorskih građana.

S tim u vezi, crnogorski predsjednik je zahvalio Evropskom savjetu i Evropskoj komisiji na političkoj i ekspertskoj podršci koju su pružili u posljednjem periodu da Crna Gora ubrza reforme i održi posljednju Međuvladinu konferenciju i dobije IBAR.

"Milatović je poručio da je dobijanje pozitivnog IBAR-a značajna prekretnica za Crnu Goru te da predstoji intenzivan period reformi, dodajući da važnost reformi nije samo u ispunjavanju formalnih zahtjeva već suštinskoj transformaciji našeg društva", navedeno je u saopštenju.

Milatović je istakao da crnogorsko društvo gotovo u potpunosti podržava učlanjenje Crne Gore u EU, što donosioce odluka obavezuje da posvećeno rade ka realizaciji tog cilja.

Predsjednik Evropskog savjeta Michel je izrazio zadovoljstvo povodom susreta s crnogorskim predsjednikom. Naglasio je kako Crna Gora mora da ostane na evropskom putu i zahvalio Milatoviću na njegovom angažmanu da Crna Gora postane prva naredna članica EU.

Posjeta je uslijedila nakon što je predsjednik Evropskog savjeta odložio prethodno zakazanu zvaničnu posjetu Crnoj Gori, gdje je pored sastanka s predsjednikom države trebalo da se sastane s predsjednikom Vlade i da govori u Skupštini Crne Gore.

TRT Balkan / agencije