Osnovni sud u Prištini zabranio je na tri godine ulazak na Kosovo dvojici Srba, koji su ranije uhapšeni zbog organizovanja nereda na severu Kosova.     Foto: AA

Osnovni sud u Prištini zabranio je na tri godine ulazak na Kosovo dvojici Srba, koji su ranije uhapšeni zbog organizovanja nereda na severu Kosova krajem maja.

Sud u Prištini proglasio je krivim Sinišu Jevtića i Ivana Sekulića nakon što su priznali krivicu na ročištu u sredu. Siniša Jevtić je osuđen na šest meseci zatvora zbog krivičnog dela učestvovanje u vršenju krivičnih dela i huliganstva. Kazna zatvora biće zamenjena novčanom kaznom od 7.000 eura.

Ivan Sekulić, zbog krivičnog dela učestvovanje u masi koja čini krivična dela i huliganstvo, osuđen je na šest meseci zatvora, ali će mu kazna, takođe, biti preinačena u novčanu kaznu od 7.000 eura. On je kažnjen i sa 2.000 eura zbog nošenja oružja bez dozvole. Ivan Sekulić osuđen je na jedinstvenu kaznu od 9.000 eura.

Sud je obojici izrekao dodatne kazne, proterivanje sa teritorije Kosova i zabranu ulaska na teritoriju Kosova na tri godine. Naloženo je i oduzimanje predmeta oduzetih u vreme izvršenja krivičnog dela.

U maju ove godine u opštinama na severu Kosova sa srpskom većinom, tokom protesta lokalnih Srba zbog ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgrade opština uz asistenciju specijalnih jedinica Kosovske policije, došlo je do sukoba sa vojnicima KFOR-a, kao i do napada na policajce i novinare.

TRT Balkan / agencije