"Zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a", upitala je Strik.    Foto: AA

Zastupnica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih/EFA Tineke Strik izjavila je kako je razmjena mišljenja s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christanom Schmidtom bila prilično razočaravajuća, te kako joj se čini da on nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritiziran.

Schmidt se danas našao pred Odborom za vanjske poslova Evropskog parlamenta, u kojem se nalazi i Tineke Strik, a koja je, sudeći po izjavi nakon okončanog sastanka, ostala prilično razočarana.

“Razmjena mišljenja sa Schmidtom bila je prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritiziran. Moj razlog za traženje ovog sastanka je bio da osiguram određeni stepen odgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine na koje su njegove odluke utjecale, s obzirom na to da se Schmidt posljednjih mjeseci skrivao od javne rasprave”, navela je Strik.

Ocijenila je problematičnim i to što je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata te joj je, kako je kazala, onemogućeno i da javno komentira šta je ko tačno rekao na sastanku.

“Mogu reći da sam izrazila ozbiljnu zabrinutost i zbog sadržaja i vremena njegove odluke od 2. oktobra. To cementira podjele, umjesto da se kreće prema uključivom društvu. Mijenjati izborna pravila retroaktivno dovodi birače u zabludu i stvara nepovjerenje”, navela je Strik, te nastavila:

“Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve poticaje za učešće u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Činjenica da Schmidt odbija učestvovati u javnoj raspravi dodatno potkopava legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da se bolje javno obrazloži.”

TRT Balkan / agencije