Prema zvaničnim podacima, stranci su u proteklom periodu najviše direktnih investicija ostvarili u Srbiji i Hrvatskoj.     Foto: Reuters

Direktne strane investicije predstavljaju važan oblik plasmana privatnog kapitala
razvijenih država prema tranzicijskim zemljama te zemljama u razvoju. Naime, one
predstavljaju bitan faktor potencijalnog ekonomskog napretka svake zemlje i kao takve u pravilu imaju pozitivan utjecaj na izvoz, zaposlenost te transfer tehnologije i znanja između zemalja.

Danas je to izraženije nego ikada prije, imajući u vidu činjenicu da u svijetu vlada snažna konkurencija među državama za privlačenje direktnih stranih investicija.

Prema zvaničnim podacima, stranci su u proteklom periodu najviše direktnih investicija ostvarili u Srbiji i Hrvatskoj.

Strane kompanije u Srbiji

Od početka godine, zaključno s julom ove godine, u Srbiju je uloženo blizu dvije milijarde eura stranih direktnih investicija, što je za 3,5 posto manje u odnosu na isti period 2021. godine, koja je bila rekordna po prilivima stranih direktnih investicija, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

U Centralnoj banci navode da je priliv stranih direktnih investicija (SDI) ostao stabilan uprkos zaoštravanju geopolitičkih tenzija, kao i da prema preliminarnim informacijama nije došlo do odgađanja investicija u ranije najavljene projekte.

Struktura stranih direktnih investicija ostala je kako geografski tako i projektno diverzifikovana, a prema zvaničnim podacima za prvo tromjesečje 2022, najveći prilivi po osnovu SDI u Srbiju su došli iz Kine (234,4 miliona eura), Švicarske (115,5 miliona eura), Velike Britanije (56,4 miliona eura) i Njemačke (56,4 miliona eura), pri čemu je blizu 60 posto ukupnih SDI usmjereno u razmjenljive sektore.

NBS očekuje da će se pozitivni trendovi povodom pitanja priliva stranih direktnih investicija nastaviti i da će tokom 2022. godine biti uložen iznos približan onome iz rekordne 2021, kada je iznosio 3,863 milijarde eura.

Direktna strana ulaganja u Hrvatskoj

Direktna strana ulaganja u Hrvatskoj u prosjeku su iznosila 409,51 milion eura od 2000. do 2022. godine, dostižući rekord od 2,4 milijardi eura u drugom tromjesečju 2019. godine.

Prema podacima HNB-a, najvažnije zemlje iz kojih dolaze direktna strana ulaganja su Nizozemska, Austrija, Luksemburg, Njemačka i Italija.

Strani novac u BiH

Direktne strane investicije u Bosni i Hercegovini u 2021. godini iznosile su 971,2 miliona konvertibilnih maraka (KM), ili 496,6 miliona eura, i veće su u odnosu na 2020. godinu za 32 posto. Iako je bilo i povećanja direktnih stranih investicija u 2021, u prvom kvartalu ove godine smanjen je priliv stranih investicija, potvrdili su iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) ističu da uglavnom u ovoj godini postojeći investitori ulažu u proširenje svojih poslova, a da je malo novih ulaganja u BiH, kao i novih projekata.

Prošlogodišnji iznos direktnih stranih ulaganja u BiH je najveći od 2009. godine. Prilivi investicija se mogu okarakterizirati kao ohrabrujući jer su u 2021. godini za 250 miliona KM, odnosno 127,8 miliona eura veći nego u 2020.

Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2021. godini najviše investirale su Švicarska sa 210,8 miliona KM, ili 107,8 milione eura, Turkiye 147 miliona KM, odnosno 75,1 milion eura, i Velika Britanija sa 126,1 milion KM, ili 64,4 miliona eura. Zemlje koje slijede su registrovale značajnija povećanja kapitala u 2021. godini: Austrija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija i Italija.

Crna Gora

Za prvih pola godine strane direktne investicije u Crnoj Gori dostigle su 508,03 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore. Od toga, neto ulaganja bila su 355,87 miliona, dok je odliv činio 152,16 miliona eura.

Za prvih pet mjeseci ove godine najviše su ulagali državljani i firme iz Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ukupno 54,37 miliona, odnosno 54,26 miliona eura, što predstavlja oko 10,7 posto ukupnog iznosa svih investicija. Iza njih su Njemačka sa 44,09 miliona ili 8,68 posto i Italija sa 40,12 miliona ili 7,9 posto, kao i tri zemlje sa sličnim iznosima: Srbija sa 39,42 miliona, Švicarska sa 39,37 miliona i Turkiye sa 38,39 miliona eura.

Albanija

Prema podacima Centralne banke Albanije, direktne strane investicije su u prosjeku iznosile 1,1 milijardu eura u posljednjih šest godina.

Podaci Centralne banke pokazuju da su u prva tri kvartala 2021. godine tokovi stranih direktnih investicija iznosili 711 miliona eura, a glavni investitori su bili Nizozemska (139 miliona eura), Italija (103 miliona eura) i Turkiye (63 miliona eura).

Sjeverna Makedonija

Direktne strane investicije u Sjevernu Makedoniju prošle godine su iznosile 512 miliona eura, u poređenju s neto prilivom od 239,8 miliona eura u 2020. godini, pokazuju podaci Centralne banke.

Samo u četvrtom kvartalu zemlja je zabilježila neto priliv SDI od 197,1 milion eura, u poređenju s prilivom SDI od 95,3 miliona eura u istom periodu 2020. godine.

Prema podacima Centralne banke, glavne zemlje ulagači su Velika Britanija i Austrija, a slijede ih Grčka, Nizozemska i Slovenija.

Kako bi zemlje regije privukle još više stranih investicija u narednim godinama, potrebno je prvenstveno osigurati stabilan politički ambijent te poboljšati uslove za nova ulaganja, jer to u konačnici donosi i nova radna mjesta i opšti napredak svake države.

TRT Balkan