Zaposleni u Radio-televiziji Crne Gore održali su jednosatni štrajk upozorenja, zahtijevajući od menadžmenta povećanje zarada.     Foto: AA

Zaposleni u Radio-televiziji Crne Gore (RTCG) održali su jednosatni štrajk upozorenja, zahtijevajući od menadžmenta povećanje zarada.

Iz Sindikata zaposlenih RTCG-a saopštili su da je to prvi štrajk u historiji Javnog servisa, i to u njihovoj organizaciji. Oni su kazali da nakon višemjesečnih pregovora s menadžmentom RTCG-a nije postignut dogovor o povećanju zarada, koje je Sindikat tražio u skladu s preporukom Ministarstva finansija.

Predsjednica Sindikata zaposlenih Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Jadranka Drobnjak, kazala je da se nekoliko puta pregovaralo o povećanju zarada, ali da nije bilo konačnog dogovora.

"U ime radnika ove kuće koji svakodnevno stvaraju program za plate koje se kreću u rasponu od 450 eura do ispodprosječne zarade, postavljamo pitanje - zašto naš prijedlog nije prihvatljiv menadžmentu koji svakog mjeseca dobija četvorocifrene plate?", upitala je Drobnjak.

Ukazala je i na to da generalni direktor RTCG-a Boris Raonić prima gotovo sedam prosječnih crnogorskih zarada - odnosno 3.500 eura.

"Pitamo se koliko još ovaj menadžment planira da odugovlači s povećanjem radnicima", dodala je Drobnjak.

Kako je kazala, to pravo im pripada kao svim zaposlenima u Javnom sektoru koji su to pravo već ostvarili.

"Iako više od četiri mjeseca bezuspješno pregovara, tokom vikenda je zbog najavljenog štrajka naglo porasla zainteresovanost menadžmenta za pregovore. Uz to, menadžment manipuliše brojevima najavljujući povećanje od 28 odsto, što, odgovorno tvrdimo, nije istina", istakla je Drobnjak.

Ona je istakla da se nada da će uskoro proslaviti 3. maj - Međunarodni dan medijskih sloboda.

"Medijske slobode su osnovne ljudske slobode i jedan od stubova demokratskog društva. U tom kontekstu posebno je važna uloga Javnog servisa koji je javno dobro svih građana. Nadamo se da ćemo svi zajedno prevazići atmosferu narušenog povjerenja, nepoštovanja, zastrašivanja, ugrožavanja ljudskog prava na povećanje zarada u skladu sa zakonima i preporukama Vlade. Takođe, nadamo se da više nikada neće biti ugroženo pravo na sindikalnu aktivnost i da će naš problem konačno biti riješen", istakla je predsjednica Sindikata zaposlenih u Javnom servisu.

TRT Balkan / agencije