Bar krasi i višemilenijsko stablo masline koje mještani, a posebno lokalni maslinari brižno paze i njeguju.     Foto: AA

Stablo masline u Mirovici u Baru staro je 2.248 godina i simbol je mira i života u tom dijelu crnogorskog primorja.

Pored bogate kulturno-historijske i turističke ponude, Bar krasi i višemilenijsko stablo masline koje mještani, a posebno lokalni maslinari brižno paze i njeguju.

Predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković istakao je da se Stara maslina nalazi u Mirovici i da je simbol mira te svojevrsni svjedok da su se tu stoljećima mirile porodice i živjele u slozi.

Maslina znači mir, prijateljstvo, rađanje, stvaranje i trajanje.     Foto: AA

“Ovo mjesto je posebno poznato po pozitivnoj energiji, kako i samo ime govori, Mirovica, mjesto gdje su se mirile familije, razvijalo prijateljstvo, a i sama maslina znači mir, prijateljstvo, rađanje, stvaranje i trajanje, što potvrđuje ova Stara maslina koja je tu više od dvije hiljade godina“, kazao je Alković.

On je također rekao da Stara maslina ima posebno značenje za sve građane Crne Gore, a posebno one u Baru jer je svojevrsna potvrda postojanja na tim prostorima i da se civilizacija tu razvijala u duhu prijateljstva i otvorenosti.

“Naše udruženje Društvo maslinara Bar radi mnoge projekte, prvenstveno na razvijanju maslinarstva, ali i promociji maslinarstva i njegovom povezivanju s turizmom. Mi smo mali proizvođač maslinovog ulja na svjetskoj mapi i važno nam je da naše ulje ima neku posebnost, a baš to mu daju ove viševjekovne masline koje su potvrda našeg postojanja i duha“, istakao je Alković.

U saradnji s međunarodnom organizacijom UNIDO, Društvo maslinara Bar je realiziralo projekt utvrđivanja starosti 25 stabala maslina u Baru i isto toliko u Ulcinju, a potvrđeno je da je Stara maslina u Mirovici najstarija.

“To je potvrđeno tako što je došla ekipa sa Šumarskog fakulteta sa Univerziteta u Istanbulu i uzeli su uzorke stabala i nakon mjesec dana smo dobili certifikat koji potvrđuje da je tada 2015. godine Stara maslina imala 2.240 godina, što znači da je danas stara 2.248 godina“, pojasnio je Alković.

Stara maslina u Mirovici je najstarija.       Foto: AA

Promocija početka berbe masline u Baru održava se tradicionalno baš kod Stare masline, gdje svi zajedno, pažljivo i isključivo ručno beru njene plodove i proizvode prve količine ulja.

Desetak kilograma maslinovog ulja Stare masline se proizvodi odmah i pakuje u posebne boce, što je poseban i vrijedan suvenir i poklon karakterističan za Bar. Zanimljivo je da se maslinolvo ulje u Baru mjeri u kilogramima, a deset kilograma je ekvivalentno 11 litara ulja.

TRT Balkan / agencije