Stablo platana u Skoplju stoljećima odolijeva zubu vremena

Stablo platana u Skoplju stoljećima odolijeva zubu vremena

Botanički naziv stabla platana, starog oko 550 godina, je Platanus orientalis.
Staro drvo, koje je 1993. godine stavljeno pod zaštitu kao spomenik prirode, visoko je 20 metara i ima prečnik debla 7,3 metra.     Foto: AA

Stoljetno stablo platana u dvorištu Gazi Isa begove džamije u Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije, dubokom hladovinom pruža pravo osvježenje ljudima u vrućim ljetnim mjesecima.

Botanički naziv stabla platana, starog oko 550 godina, je Platanus orientalis.

Vjeruje se da je platan na tom mjestu podigao Isa beg, kada je sagrađena Gazi Isa begova džamija, koju je 1475. godine sagradio upravo Isa beg, unuk paše Jigit bega, komandanta koji je osvojio Skoplje.

Staro drvo, koje je 1993. godine stavljeno pod zaštitu kao spomenik prirode, visoko je 20 metara i ima prečnik debla 7,3 metra.

Platan u dvorištu Gazi Isa begove džamije je drugi najstariji u Sjevernoj Makedoniji i među tri najstarija u jugoistočnoj Evropi.

Najstarije stablo platana u Sjevernoj Makedoniji je ono koje se nalazi na čaršijskom trgu grada Ohrida u jugozapadnom dijelu zemlje.

Istraživač Ertugrul Karakus izjavio je da je pjesnik Yahya Kemal Beyatli iz Skoplja plakao dok je upravo ispod ovog stabla govorio "svjetovi su uništeni" nakon što je njegova majka preminula.

Mezar Nakiye, majke Yahye Kemala Beyatlija, nalazi se nasuprot stablu platana.

Lidija Kumbarađi-Bogoević, stručnjakinja za osmansku kulturnu baštinu u Sjevernoj Makedoniji, jedne prilike je kazala da se vjeruje da je stablo platana zasađeno prilikom izgradnje džamije.

"U dvorištu džamije nalazi se stari platan sa izuzetnom krošnjom, za koji se vjeruje da je zasađen prilikom izgradnje džamije", kazala je Kumbarađi-Bogoević.

Stabla platana najviše su zastupljena u regijama Balkana, Anadolija, Irana, Dalekog istoka i Euroazije.

Stručnjaci smatraju da se sadnjom platana u gradovima smanjuje uticaj klimatskih promjena.

TRT Balkan / agencije