Evropska komisija je objavila da će broj automatski odobrenih podnosilaca biti iznad 95 posto, a odobrenje će dobiti u roku od nekoliko minuta nakon uplate.     Foto: Reuters

Prvobitno je bilo planirano da ovo pravilo važi od maja, ali je Evropska komisija kasnije ažurirala datum na novembar 2023. godine. ETIAS za putovanja u Schengen zonu uvodi se za putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, uključujući i putnike iz BiH.

"ETIAS ne uvodi obaveze posjedovanja vize putnicima iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i iz Bosne i Hercegovine. Državljani trećih zemalja kojima nije neophodna viza za putovanje u Schengen zonu trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja internet stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a i za to će morati platiti naknadu u iznosu od sedam eura, a dobijeno odobrenje ETIAS-a važit će tri godine", pojasnili su iz Delegacije EU-a u Sarajevu.

Evropska komisija navodi da su neke od pogodnosti ETIAS-a efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manja birokratija, manja kašnjenja i odgađanja za putnike, bolja sigurnost, poboljšana prevencija ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama.

Prijava na aplikaciju će trajati 10 minuta

Prijava na aplikaciju ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta i ne bi trebalo da zahtijeva nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (pasoš ili drugi ekvivalentan dokument). U slučaju nemogućnosti prijave zbog godina, nivoa pismenosti, pristupa i kompetencije informacionih tehnologija i slično, prijavu može podnijeti treća osoba. Automatski proces procjene će započeti nakon što se potvrdi naplata naknade.

Evropska komisija je objavila da će broj automatski odobrenih podnosilaca biti iznad 95 posto, a odobrenje će dobiti u roku od nekoliko minuta nakon uplate.

"Ako dođe do neodobrenja u bilo kojoj od pretraživanih baza podataka ili neodlučnog ishoda automatiziranog procesa, jedinica u Agenciji evropske granične i obalske straže ili relevantna institucija će obaviti ručni pregled zahtjeva za ulazak", naveli su iz Evropske komisije.

Po dolasku na granični prelaz u Schengen zonu, graničar će elektronskim putem učitati podatke o putnim dokumentima. Ako ne postoji važeća putna dozvola ETIAS, graničari će odbiti ulazak i evidentirati putnika i odbijanje ulaska u Sistem ulaska/izlaska (EES).

Odobrenje za putovanje će se odbiti ako podnosilac zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik, rizik od ilegalne imigracije ili predstavlja visok rizik po epidemiološku situaciju.

Državljani Bosne i Hercegovine mogu posjetiti Schengenski prostor do 90 dana bez pribavljanja vize. Od novembra 2023. godine, kada se implementira ETIAS, putnici kojima nije potrebna viza morat će se prijaviti za ETIAS, koji je sličan sistemu ESTA za Sjedinjene Američke Države.

ETIAS identificira sigurnosne rizike

ETIAS će identificirati sigurnosne rizike kako ne bi ugrozili Schengenski prostor te će ojačati i evropske granice. Državljani Bosne i Hercegovine će trebati odobrenje za ETIAS za ukrcavanje u avion ili neko drugo prijevozno sredstvo koje ide za bilo koju od zemalja Schengena. ETIAS za državljane BiH bit će dostupan online, a putnici će ispunjavati elektronski obrazac za prijavu i dobiti odobrenje za ETIAS putem e-maila.

Državljanima BiH nije potrebna viza za kratkoročno putovanje u Evropu. Bezvizne posjete Schengenskom prostoru su dozvoljene u svrhe turizma, posla i tranzita, do 90 dana u periodu od 180 dana. ETIAS će biti potreban za putovanja iz Bosne i Hercegovine u sve zemlje Schengenskog prostora. Odobreni ETIAS za državljane Bosane i Hercegovine omogućava osobi da posjeti sve zemlje u kojima se primjenjuje vizna politika Schengenskog prostora.

Zemlje u koje će se moći ući sa sistemom ETIAS su Austrija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Njemačka, Španija, Portugal, Švedska, Finska, Danska, Litvanija, Latvija, Estonija, Poljska, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Italija, Grčka, Češka Republika i Malta.

ETIAS će biti obavezan i u državama koje nisu članice EU-a, kao što su Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska, te u malim zemljama koje su de facto dio Schengenskog prostora – Monako, San Marino i Vatikan. Također, ETIAS će biti obavezan i u zemljama EU-a koje nisu članice Schengena, a to su trenutno Bugarska, Hrvatska, Kipar i Rumunija.

Prijave putem mobilnog telefona, tableta ili kompjutera

Bosanci i Hercegovci će se morati prijaviti za ETIAS izvan Schengenskog prostora, putem mobilnog telefona, tableta ili kompjutera. Da bi mogli podnijeti zahtjev za ETIAS iz Bosne i Hercegovine, putnicima će biti potrebni biometrijski pasoš Bosne i Hercegovine, e-mail adresa za primanje obavještenja o odobrenju ETIAS-a te debitna ili kreditna kartica za plaćanje naknade za ETIAS.

Preporučuje se vlasnicima pasoša Bosne i Hercegovine da se prijave za ETIAS što je prije moguće prije putovanja, nakon što sistem stupi na snagu. Većina prijava će biti brzo obrađena i odobrena. Svi podaci navedeni u online obrascu za prijavu moraju tačno odgovarati pasošu jer čak i male greške mogu dovesti do kašnjenja u obradi prijave.

ETIAS se ne može prenijeti na drugi pasoš, mora se podnijeti nova prijava ako pasoš ističe tokom trogodišnjeg perioda važenja ETIAS-a. Putnici iz Bosne i Hercegovine sa dvojnim državljanstvom moraju podnijeti zahtjev za ETIAS i putovati u Evropu koristeći isti pasoš.

Putovanja radi turizma, posla, tranzita ili liječenja

Odobreni sistem ETIAS za državljane Bosne i Hercegovine omogućava nosiocu da putuje u Schengenski prostor radi turizma, posla, tranzita ili liječenja. Bosanci i Hercegovci koji žele raditi u Evropi ne mogu to učiniti sa ETIAS-om. Državljani BiH koji žele raditi u Evropi moraju podnijeti zahtjev za odgovarajuću radnu dozvolu ili nacionalnu vizu za zemlju koju žele posjetiti.

Procjenjuje se da će za zahtjev za ETIAS biti potrebno odvojiti oko 10 minuta. Bit će dostupan online putem tako da nećete morati da prolazite kroz papirologiju. Međutim, ako bude postojala potreba, aplikacija će biti obrađena ručno. Očekuje se da bi ručna obrada trajala oko 96 sati (četiri dana), odnosno maksimalno dvije sedmice.

Planirano je da ETIAS košta samo 7 eura za svaku aplikaciju. Ovo važi samo za odrasle osobe, starije od 18 godina, jer oni mlađi od 18 neće morati da plaćaju nikakve naknade. Naknada će se moći platiti debitnom ili kreditnom karticom. Odmah nakon što se izvrši plaćanje, počet će obrada zahtjeva za ETIAS.

Da biste ispravno koristili sistem ETIAS, prvo ćete morati proći kroz prvu državu koju ste naveli u prijavi. Ako ste planirali proći kroz Njemačku, Belgiju i Austriju, a u prijavi ste naveli da je prva zemlja koju ćete posjetiti Njemačka, morate je proći prije nego što posjetite Belgiju i Austriju. Nakon što uđete u prvu zemlju, možete posjetiti bilo koju drugu zemlju u Schengen zoni tokom 90 dana.

ETIAS će biti povezan s mnogim bazama podataka koje mogu provjeriti vaše podatke u roku od samo nekoliko minuta. Zato je važno da svi aplikanti daju iskrene odgovore i ne pokušavaju da daju lažne informacije. Ako budete uhvaćeni da dajete lažne informacije ETIAS sistemu, bit će vam odbijeno odobrenje. Osim toga, ako je vaš ETIAS odobren, ali se kasnije nađete s netačnim ili lažnim informacijama, vaš ETIAS će biti poništen.

Za 63 zemlje nije potrebna viza

Mnogo je država koje nisu u Evropskoj uniji i čiji državljani mogu ući u Schengen zonu EU-a bez potrebe za vizom. Naime, trenutno postoje 63 zemlje koje nisu u EU, ali kojima nije potrebna viza.

EU je zbog zabrinutosti za sigurnost zbog terorizma i migrantske krize pozvala na bolje upravljanje i regulisanje ulaska u prostor EU-a. Evropska komisija je s ciljem smanjenja procedura i vremena čekanja, kao i za rješavanje sigurnosnih problema osmislila rješenje, a to je upravo sistem ETIAS.

Zakonske procedure za usvajanje ETIAS-a počele su 2016. godine, a očekuje se da će sistem biti u potpunosti operativan u novembru 2023. godine.

ETIAS će proći detaljnu sigurnosnu provjeru svakog kandidata kako bi utvrdio da li im se može dozvoliti da uđu u bilo koju zemlju Schengen zone. Dok državljani zemalja kojima nije potrebna viza u svrhu putovanja do 90 dana u EU ne moraju prolaziti kroz dug proces podnošenja zahtjeva za vizu, ETIAS će se pobrinuti da ti ljudi ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Ovaj sistem za odobravanje putovanja će prikupljati, pratiti i ažurirati potrebne informacije o posjetiocima kako bi se utvrdilo da li oni mogu ući u zemlje Šengena s aspekta sigurnosti.

U obraćanju o stanju EU-a 2016. godine tadašnji predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je rekao: "Moramo znati ko nam prelazi granice. Na ovaj način ćemo znati ko putuje u Evropu prije nego što stigne ovdje."

Osim što će putovanje učiniti sigurnijim, ETIAS će pomoći zemljama EU-a i svim putnicima tako što će smanjiti procedure i vrijeme prijave, poboljšati upravljanje granicama zemalja EU-a, pomoći u otkrivanju i smanjenju kriminala i terorizma, spriječiti neregularnu migraciju te ojačati politiku liberalizacije viznog režima EU-a.

Schengenski prostor

Schengenski prostor obuhvata teritorije 26 evropskih zemalja koje su usvojile Schengenski sporazum potpisan 1985. godine u Schengenu u Luksemburgu. Schengenski prostor u mnogo čemu funkcionira kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutrašnjih graničnih kontrola.

Schengenske odredbe postale su dio evropskog prava ugovorom iz Amsterdama 1999. godine, iako prostoru službeno pripadaju i četiri ne-EU države: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska. Područje trenutno obuhvata populaciju od preko 400 miliona stanovnika te površinu od 4.312.099 km2.

Četiri članice Evropske unije – Bugarska, Kipar, Hrvatska i Rumunija – obavezale su se na ulazak u Schengenski prostor. Prije pune implementacije schengenskih pravila, svaka država mora ispuniti potrebne uvjete u četiri područja: zračne granice, vize, policijska saradnja i zaštita ličnih podataka.

TRT Balkan