Čelnici Srpske liste izjavili su da su spremni da učestvuju na izborima na severu Kosova.     Foto: AA

Čelnici Srpske liste izjavili su da su spremni da učestvuju na izborima na severu Kosova, nakon što ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao da u što kraćem roku organizuju izbore u četiri opštine na severu Kosova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je Vladu Kosova da što pre raspiše izbore za nove gradonačelnike i odbornike skupština opština na severu zemlje. Rakić je na konferenciji za medije poručio da je potrebno da albanski gradonačelnici i odbornici hitno podnesu ostavke i odu, jer oni nisu predstavnici srpskog naroda.

"Moram da kažem da ćemo i ovog puta poslušati savet našeg predsednika Aleksandra Vučića i šaljemo poruku sa ovog mesta da smo spremni da učestvujemo na izborima za gradonačelnike i odbornike četiri opštine na severu i na taj način podstaknemo politički proces i dijalog koji bi doveo do ispunjenja naših uslova koje smo više puta do sada isticali", naveo je Rakić.

Rakić je dodao da je povlačenjem iz kosovskih institucija Srpska lista uspela da skrene pažanju svetske javnosti da Kosovo nije rešeno pitanje, da srpski narod pati i da je potrebno da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući na TV Prva, kazao da šalje molbu Srbima sa Kosova da “izađu sa inicijativama za što bržom organizacijom izbora na severu Kosova”, mada nije precizirano kakve bi to inicijative mogle da budu.

Prethodno je ministar administracije lokalne samouprave Kosova Elbert Krasniqi izjavio je da se za održavanje izbora na severu Kosova mora još jednom proceniti situacija, posle napada 24. septembra u Banjskoj. Krasniqi je kazao da je Vlada Kosova preduzela korake za održavanje prevremenih izbora u četiri opštine na severu Kosova, kako se obavezala sporazumom sa EU u Bratislavi sredinom jula.

Naveo je da je izrađeno administrativno uputstvo koje je otvorilo put da građani na demokratski način iniciraju smenu gradonačelnika, te da je dva puta po 25 posto smanjeno prisustvo Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu.

Krasniqi je ocenio da su kaznene mere EU prema Kosovu bile i ostale nepravedne, zato što je Kosovo preduzelo korake ka deesakalaciji situacije na severu Kosova, dok je Srbija poslala grupu terorista da aneksiraju sever Kosova.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske institucije početkom novembra zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih (KM) na legalne kosovske tablice (RKS). Zbog velikih tenzija, međunarodna zajednica je izdejstvovala najpre odlaganje primene sankcija za nepreregistrovana vozila, a potom i odlaganje lokalnih izbora koji su bili raspisani za decembar. Međutim, Srbi su bojkotovali izbore održane u aprilu ove godine, uz zahtev da se puste uhapšeni Srbi i da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Na aprilskim izborima pobedili su gradonačelnici, kandidati albanskih partija, koji su krajem maja uz asistenciju Kosovske policije ušli u opštinske zgrade.

TRT Balkan / agencije