Bivši kosovski predsednik Thaci zajedno sa Veselijem, Selimijem i Krasniqijem tereti se po šest tačaka optužnice za zločine protiv čovečnosti i po četiri tačke optužnice za ratne zločine.       Foto: Reuters

Pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu sredinom marta bi trebalo da počne suđenje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti bivšim liderima Oslobodilačke vojske Kosova Hashimu Thaciju, Kadriji Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju.

Na današnjoj pripremnoj konferenciji u Hagu stranke su tražile da se za najmanje dve nedelje odloži prvobitni zahtev da suđenje počne 1. marta kako bi se dobilo još malo vremena za pripreme za početak suđenja.

Advokat odbrane Kadrije Veselija, Ben Emerson rekao je da je njegov tim spreman za početak suđenja u martu, iako im, prema njegovim rečima, predstoji "izuzetno intenzivan period rada" do početka suđenja.

Specijalizovano tužilaštvo je potvrdilo da će imati 323 svedoka, od kojih će njih 154 biti pozvano da se pojavi pred sudom radi svedočenja.

Predsedavajući sudskog veća u ovom predmetu Charles Smith zatražio je od Specijalizovanog tužilaštva da razmotri mogućnost smanjenja broja svedoka ili vremena za izjave svedoka. On je rekao da se očekuje da na godišnjem nivou bude saslušano do 600 sati svedočenja, te da suđenje može duže od pet godina.

Nakon hapšenja od strane Specijalizovanog tužioca Thaci ,Veseli, Selimi i Krasniqi dovedeni su u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu 4. i 5. novembra 2020. godine.

Sva četvorica su se prilikom prvog stupanja pred sudiju za prethodni postupak izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.

Bivši kosovski predsednik Thaci zajedno sa Veselijem, Selimijem i Krasniqijem tereti se po šest tačaka optužnice za zločine protiv čovečnosti i po četiri tačke optužnice za ratne zločine.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji. Prema navodima, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu imaju nadležnost nad zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i drugim krivičnim delima prema kosovskim zakonima, a sve u vezi sa navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011. godine, koji je sastavio tadašnji švajcarski senator Dick Marty.

TRT Balkan / agencije