Nastavljeni protesti poljoprivrednika u Novom Sadu.     Foto: AA

Protesti poljoprivrednika okupljenih oko Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije nastavljeni su i danas u Novom Sadu traktorskom blokadom Varadinskog mosta koji spaja Novi Sad i Petrovaradin, te Bulevara Mihajla Pupina oko zgrade Pokrajinske vlade Vojvodine, ispred koje su se prošlog utorka i okupili nezadovoljni paori iz okoline Novog Sada.

Jučerašnji devetočasovni pregovori predstavnika Vlade, ministarstava, prerađivača i distributera sa poljoprivrednicima nisu doveli do dogovora, i trenutno ih od dogovora dele dva i po dinara po kilogramu otkupne cene suncokreta, sumira jučerašnji dan jedan od pregovarača, Mileta Slankamenac, poljoprivrednik iz Gospođinaca.

On, međutim, navodi da su tokom prethodnih dana poljoprivrednici napravili značajne ustupke spram Vlade, pa čak i spustili traženu otkupnu cenu za suncokret sa 700 evra po toni, na 600, odnosno 73 dinara po kilogramu, ali na pregovorima su dobili ponudu 70,5 dinara, pa je to ostalo da se utvrdi.

„Treba istaći da smo dogovorili podsticaj za naftu od 20 dinara po litri za 80 litara po hektaru, maksimum za 20 hektara, dogovoreni su moratorijumi za kredite od 1. septembra na 12 meseci, amnestija za sve učesnike protesta i premije za mleko u iznosu od 15 dinara po litru do kraja godine, s tim da ćemo da tražimo da u narednom budžetu te premije biti najmanje 20 dinara“, kazao je Slankamenac.

On je naglasio da su upravo pregovori oko otkupne cene suncokreta pokazali monopol koji imaju prerađivači u Srbiji i da tri decenije poljoprivrednici ukazuju na taj problem, a toga je postala svesna i premijerka Ana Brnabić, koja je takođe učestvovala u razgovorima.

„Napravili smo mnogo ustupaka u proteklim danima. Kako što se tiče proglašenja suša kao elementarne nepogode, cene đubriva, smanjili smo tražene cene uključujući i otkupnu cenu suncokreta, ali ispod 73 dinara ne idemo. Ako to odgovore, mi se razilazimo i idemo kući. Dakle, od dogovora nas dele dva i po dinara“, pojasnio je Slankamenac.

On, međutim, dodaje da je dan nakon sastanka krenulo „mešetarenje i spletkarenje“, jer se pojedinačno obavljaju razgovori sa predstavnicima poljoprivrednika u nameri da ih nagovore da ipak pristanu na poslednju ponuđenu cifru otkupne cene suncokreta i da obustave blokade. Zbog toga, poljoprivrednici su svu dalju komunikaciju preusmerili preko Kancelarije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Tražimo od predsednika da smiri činovnike u Ministarstvu. Naši zahtevi su jedinstveni i bez obzira na pritiske, mi od naših zahteva ne odustajemo. A, to je još dva i po dinara po kilogramu suncokreta i idemo kući. Do tada smo u protestu“, kategoričan je Slankamenac.

Inače, kako je kazao, protesti su nastavljeni širom mesta po Vojvodini i centralnoj Srbiji blokadom saobraćajnica, a takvo stanje će biti dokle god se ne postigne dogovor. Nije precizirao koje će ulice biti blokirane i hoće li se blokade širiti i na druge saobraćajnice.


TRT Balkan / agencije