Još nema zvaničnih informacija ni o uzroku incidenta.     Foto: AA

Šest dana posle iskliznuća cisterni teretnog voza sa amonijakom u blizini Pirota, u Srbiji, podaci republičke Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da u gradu nema povišene koncentracije otrovnog gasa u vazduhu. Vanredna situacija je i dalje na snazi, a u toku je uklanjanje kompozicije voza sa pruge.

Prema najavi gradonačelnika Pirota i komandanta lokalnog kriznog štaba Vladana Vasića, uklanjanje kompozicije voza trajaće oko sedam dana. Od ukupno dvadeset vagona, prvo se odvoze cisterne koje su ostale na šinama, zatim četiri koje su iskliznule, a na samom kraju ona iz koje je iscurio amonijak.

Rad sa prevrnutim cisternama predstavljaće potencijalnu opasnost, pa će tada, najavljuje gradonačelnik, biti evakuisano stanovništvo iz okoline i deo auto-puta Koridor 10 ponovo privremeno zatvoren za saobraćaj.

Tek nakon akcije uklanjanja, u gradu će biti ukinuta vanredna situacija. Zatim sledi saniranje pruge, pa obnavljanje železničkog saobraćaja na ovoj deonici.

Prema rečima zvaničnika, u reci Nišavi u blizini Pirota amonijaka nema, ali su njegove povišene vrednosti uočene nizvodno, kod Niša, zbog čega je u tom gradu zabranjen ribolov, korišćenje ribe iz reke i vode iz priobalnih bunara.

Akcident se na delu magistralne pruge Niš - Dimitrovgrad dogodio u nedelju, 25. decembra oko 17,30 časova. Zbog guste magle koja je nakon curenja amonijaka dospela na auto-put, slabe vidljivosti i dezorijentisanosti vozača desilo se više saobraćajnih udesa, a ekipe Sektora za vanredne situacije te večeri i noći evakuisali su 58 ljudi i svima je pružena medicinska pomoć. Zbog posledica trovanja gasom, trećina njih je bila zadržana u bolnicama u Nišu i Pirotu, ali među njima nije bilo životno ugroženih.

Stariji čovek, koji se dugo nalazio u automobilu sletelom sa puta, preminuo je po dolasku u pirotsku bolnicu, a turski državljanin, vozač kamiona, jutro posle nesreće pronađen je mrtav u blizini voza. Naložene su obdukcije, a javnost čeka informaciju da li je uzrok njihove smrti trovanje amonijakom.

Još nema zvaničnih informacija ni o uzroku incidenta.

Sirovine su iz Bugarske bile prevožene za Prahovo i Šabac.

TRT Balkan / agencije