Lideri triju zemalja donijeli odluku o zajedničkom odlasku na samit.     Foto: AA

U današnjem razgovoru predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Republike Albanije Edija Rame i predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog, razmotrene su okolnosti vezane za učešće na predstojećem samitu EU - Balkan, koji će se održati u Briselu 23. juna.

Iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Republike Srbije saopšteno je da su nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri triju zemalja donijeli odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora s brojnim zvaničnicima Evropske unije.

"Imajući u vidu da Republika Srbija, Republika Albanija i Republika Severna Makedonija dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima, odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da, i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama. Svesni smo da teme o kojima ćemo razgovarati na samitu neće biti lake, ali će naše učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije", navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je, također, da na sastancima u Briselu nastave da se bore za dijalog kao glavni i jedini ispravan model za rješavanje svih otvorenih pitanja, uz ulaganje napora za jačanje međusobnog povjerenja i intenziviranje komunikacije sa zvaničnicima Unije, sve u cilju nastavka borbe za što bolji život svih građana.

Na samitu će učestvovati i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH, samit Evropska unija - Balkan, na kojem će učestvovati lideri država članica Evropske unije i država Balkana, bit će održan uoči sjednice Evropskog vijeća, na kojoj će lideri članica EU donijeti odluke koje će imati ključni značaj za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine i regiona.

TRT Balkan / agencije