Istaknuto je razmeštanje protivvazdušnog sistema Vojske Srbije duž granice sa Kosovom, te da Srbija jedina u Evropi operiše kineskim naoružanjem i raketnim sistemima kao što je FK-3.    Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan, lordom Stuartom Peachom sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Na sastanku koji nije bio najavljen medijima, razgovarano je o bilateralnim odnosima, najnovijim dešavanjima i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, odnosno na granici sa Srbijom nakon terorističkog i paravojnog napada u Banjskoj pre dva meseca, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Istaknuto je razmeštanje protivvazdušnog sistema Vojske Srbije duž granice sa Kosovom, te da Srbija jedina u Evropi operiše kineskim naoružanjem i raketnim sistemima kao što je FK-3.

Bilo je reči i o procesu dijaloga uz posredovanje Evropske unije, ali i o sastanku sa evropskim liderima 26. oktobra u Briselu, kao važnom koraku i naporu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali i kao “izgubljena prilika za potpisivanje sporazuma kao garancije pune implementacije”.

Premijer Kurti je zahvalio lordu Stuartu Peachu na saradnji Velike Britanije u oblasti odbrane i njenoj aktivnoj ulozi u oblasti bezbednosti, posebno kroz misiju KFOR.

Kurti je istakao da dolazak kontingenta od 200 britanskih vojnika na Kosovo, kao odgovor na teroristički napad 24. septembra, doprinosi bezbednosnoj situaciji.

Specijalnog izaslanika lorda Peacha primila je i kosovska predsednica Vjosa Osmani koja je ponovila značaj članstva Kosova u NATO, počevši od uključivanja u Partnerstvo za mir. Osmani smatra da je ovaj korak neophodan da bi se obezbedio dugoročni mir i bezbednost u regionu i šire, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Predsednica Osmani je istakla da će članstvo Kosova u Savetu Evrope biti važan korak za dalje jačanje i unapređenje ljudskih prava kroz mehanizme koje nudi Savet, a koji će služiti kao dodatni mehanizam za zaštitu i garantovanje ljudskih prava svim gradjanima Kosova, bez razlike.

Lorda Peacha je primio i prvi zamenik kosovskog premijera za evropske integracije i dijalog Besnik Bislimi.

TRT Balkan / agencije