Španjolski kralj Filip VI i kraljica Leticija boravit će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj u srijedu i četvrtak, 16. i 17. studenoga 2022. godine, što će biti prvi službeni posjet španjolskih monarha Hrvatskoj.     Foto: Hina

Svečanim prijemom u Uredu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića započeo je dvodnevni službeni posjet španjolskog kralja Filipa VI i kraljice Leticije Republici Hrvatskoj.
Španjolski kralj Filip VI i kraljica Leticija boravit će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj u srijedu i četvrtak, 16. i 17. studenoga 2022. godine, što će biti prvi službeni posjet španjolskih monarha Hrvatskoj.

Domaćini španjolskom kralju i kraljici bit će predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i supruga predsjednika Sanja Musić Milanović.

Nakon svečanog dočeka u Uredu Predsjednika Republike održat će se i bilateralni sastanak dvaju izaslanstava.

Španjolski kralj i kraljica dolaze u službeni posjet Hrvatskoj u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, a s ciljem potvrde izuzetno dobrih međudržavnih odnosa te davanja poticaja za njihov daljnji razvoj.

Drugog dana posjeta, održat će se Hrvatsko-španjolski IFMIF-DONES forum na kojemu će sudjelovati predsjednik Milanović i kralj Filip VI, a na kojemu je predviđeno i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske o suradnji na izradi Programa DONES.

Ovim projektom predviđa se partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije, uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora DONES, te partnerstva hrvatskih i španjolskih kompanija na izgradnji opreme za velike znanstvene projekte.

U sklopu damskog programa, prva dama Musić Milanović i kraljica Leticija u četvrtak će posjetiti zagrebačku Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u kojoj će im biti prezentiran način rada poliklinike s djecom, uključujući medicinsku rehabilitaciju djece predškolske dobi.

Tijekom službenog boravka u Zagrebu, španjolski kralj Filip VI sastat će se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

TRT Balkan / agencije